Souhrn událostí uplynulých dní – 13. – 15. 5. 2011

Fuksa: Farmářský trh by do budoucna měl mít každý okres

Farmářské trhy by do budoucna měly být minimálně v každém okresním městě. Při slavnostním otevření nového farmářského tržiště František v Praze 1 to dnes řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Farmářské trhy, na nichž zemědělci či malovýrobci potravin nabízejí své zboží, se počínaje loňskem staly doslova hitem. V ČR funguje už více než stovka těchto trhů, převážně ve velkých městech, zhruba čtvrtina tržišť je v Praze.

Komora začne přidělovat loga potravinám z Česka

Potravinářská komora může začít udělovat právo tuzemským výrobcům označovat své produkty logem, českou vlajkou a nápisem „Garantováno Potravinářskou komorou“. Dokončila totiž práci na pravidlech, podle nichž chce právo na užívání loga s vlajkou udělovat. Na rozdíl od původních plánů ale nakonec komora nebude udělovat dva typy tohoto označení, ale jen jedno, které ve středu zapsal i Úřad průmyslového vlastnictví.

Pečivo prudce zdražuje. Pekaři připlácejí za mouku i elektřinu

Ceny pečiva se v posledních měsících zvedly o desítky procent. Za chléb lidé dají zhruba o korunu více než na začátku roku, rohlíky se prodávají už za dvě koruny. Důvodů je hned několik: výrazně dražší mouka, pohonné hmoty a energie, ale také nové smlouvy s obchodními řetězci. "Hlavní důvody jsou ve zvýšení cen mouky, která je oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku vyšší zhruba o 80 až 90 procent. Odvíjí se to od toho, že byla špatná sklizeň obilí a ceny šly celosvětově výrazně nahoru."

Mrazy způsobily ovocnářům škody za stovky milionů korun

Mrazy, které Česko zasáhly minulý týden, způsobily ovocnářům škody za stovky milionů korun. Ztráty na úrodě budou historicky nejvyšší za několik posledních desítek let. Některé ovocnářské podniky by se mohly dostat do existenčních problémů. Ovocnáři chtějí o pomoci jednat s ministerstvem zemědělství. ČTK to řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Velmi silně mrazy podle dosavadních odhadů poškodily na 6400 hektarů sadů, což představuje 37 procent ploch všech plodných sadů v Česku.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info