Souhrn událostí uplynulého dne – 16. 5. 2011

Ječmen jako energetická rostlina

Ozimý ječmen by v budoucnu mohl hrát velkou roli v produkci bioenergie. Zejména v osevních postupech s energetickými rostlinami by mohl být v mnoha oblastech světa alternativou ke kukuřici pro výrobu etanolu. Jako přerušovací plodina v rámci pěstování kukuřice může ječmen díky růstu v zimě redukovat riziko eroze a ztráty živin. Odborníci z ministerstva zemědělství USA (USDA) použili ječmen k výrobě bioetanolu, zbytky po fermentaci a rozřezaná sláma posloužily jako substrát pro biopalivo druhé generace.

Májové mrazíky v Čechách spálily vinice i sady

Sadaři v Čechách bědují a vinařům už rovnou zbyly jen oči pro pláč. Po mrazech z počátku května odhadují škody na stovky miliónů korun. Zatímco Moravě se pohroma v podstatě vyhnula, více než třetina českých sadů je silně poškozena, velká část vinic je mrazíky zcela spálena. Většině vinařů na Litoměřicku mráz zničil prakticky celou úrodu. „Všechno je pryč,“ řekl Právu očividně zdrcený majitel žernoseckého vinařství Pavel Hrabkovský. Místo odpovědi na otázku, s jakou škodou počítá, jen bezmocně rozhodil rukama a špitl: „Nezlobte se, těžko se mi o tom mluví.“

Z obchodů se stahuje mléčná rýže, v níž v Německu našli sklo

V českých obchodech se začala prodávat mléčná rýže značky Müller, v níž se v Německu našly úlomky skla. Výrobek se z trhu začal stahovat, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Informaci o mléčných dezertech obsahujících sklo dostala veterinární správa systémem rychlého varování, a to v pátek ve 22:30. Podle zástupce výrobce se výrobek stahuje spíš z preventivních důvodů.

Stavy drůbeže, skotu a prasat klesly na dlouholeté minimum

Stavy většiny hlavních druhů hospodářských zvířat v Česku za rok do počátku letošního dubna klesly. Nejvíce se snížily počty drůbeže, které poklesly o 14,4 procenta a stejně jako u skotu a prasat se propadly na dlouholeté minimum. Prasat se v Česku nyní chová nejméně od konce druhé světové války. Počty ovcí, koz a koní naopak v uplynulém období vzrostly. Vyplývá to ze soupisu, který zveřejnil Český statistický úřad.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info