Zemědělská zpráva 2011

I přes stabilní trend nárůstu farmářských cen musejí němečtí zemědělci počítat s nárůstem výrobních nákladů jdoucích především na vrub nákladů na krmení a ropné deriváty.

Na svém středečním zasedání Spolkový kabinet schválil zemědělskopolitickou zprávu spolkové vlády, ve které byl analyzován vývoj zemědělství v Německu v období let 2007 až 2011.

„Zpráva ukázala, že se německé zemědělství již zcela vymanilo z hospodářské krize z období let 2008/2009 a ekonomická situace podniků se dále zlepšuje. V celosvětovém měřítku dochází k nárůstu poptávky po potravinách a obnovitelných surovinách“, uvedla ministryně zemědělství Ilse Aignerová při představení Zprávy. Současně však varovala před přehnaným očekáváním. I když v současné době existuje stabilní trend nárůstu cen prvovýrobců, současně ji na agrárních trzích provází cenová volatilita. Kromě toho musejí zemědělské podniky díky vysokým nákladům na krmení a vysokým cenám ropy počítat s nárůstem výrobních nákladů. Také přetrvávajícím suchem ovlivněné prognózy letošní úrody působí mnoha zemědělcům starosti.

Ceny výrobců zemědělských produktů v Německu po kontinuálním vzestupu v roce 2009 poklesly o 27 %. V roce 2010 byl podle předběžných odhadů opět zaznamenán výrazný nárůst a to o 20 %. V závislosti na podnikohospodářském zaměření a výrobních kapacitách se ale výsledky hospodaření v jednotlivých podnicích velmi lišily: Podniky specializované na rostlinnou výrobu se musely v hospodářském roce 2009/10 díky výraznému poklesu cen obilovin vyrovnat s poklesem zisků o téměř 25 %. Mléčné farmy se potýkaly s dosud neznámou volatilitou příjmů s aktuálním pozitivním trendem.

V roce 2010 bylo v Německu podle předběžných výsledků sčítání v provozu přibližně 300 700 zemědělských podniků. V porovnání s předchozím statistickým šetřením z roku 2007 poklesl počet zemědělských podniků o 20 900, což odpovídá meziročnímu poklesu ve výši 2,2 %. V Německu bylo v roce 2010 zaměstnáno v zemědělství na plný nebo částečný úvazek přibližně 1,1 mil. osob. V porovnání s rokem 2007 jejich počet nadále klesal, meziroční míra poklesu však byla nižší než 2 %, což bylo o něco méně než činil průměr předchozích let.

Společně s předcházejícími a návaznými odvětvími dosáhlo německé zemědělství v roce 2009 hrubé přidané hodnoty ve výši přibližně 140 mld. €, což je přibližně 6,5 % přidané hodnoty všech hospodářských odvětví dohromady. Německý agrární export v roce 2010 po propadu v průběhu finanční krize zaznamenal kontinuální nárůst. Každé čtvrté euro získal německý potravinářský průmysl na zahraničních trzích.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info