Letošní zima byla pro včelařství velmi příznivá

Letošní jaro zatím včelám svědčí, přes zimu uhynulo jen minimum včel a včelstva jsou ve velmi dobrém stavu. O tom, jaká bude letošní produkce medu rozhodne počasí v květnu a červnu. Maximální úhyn, deset procent včel, považují včelaři za přirozený.

O vitalitě včel svědčí fakt, že se na některých místech začaly rojit o několik týdnů dříve než tomu obvykle bývá. Mírné komplikace včelařům způsobil pouze návrat mrazů v minulém týdnu, kdy pomrzly některé kvetoucí rostliny.

Loni se tuzemská produkce medu meziročně zvýšila o osm procent na 7455 tun. Podpořil ji nárůst počtu včelstev a příznivější počasí. Čeští včelaři loni na podzim zazimovali přibližně 528.000 včelstev, tj. o 31.000 více než o rok dříve. Počet včelstev mírně překročil úroveň před varroázou, která byla příčinou značného úhynu domácích chovů včel v r. 2008. Počet včelstev bude i letos přibývat.

V loňském roce, po dvaceti letech, kdy chovatelů včel v ČR ubývalo, nastal ve vývoji jejich počtu zlom. Počet včelařů se meziročně zvýšil zhruba o pět set na 47.887. Lidé se k tomuto tradičnímu odvětví vracejí, aby měli vlastní med nebo aby si zajistili opylení pro rostliny, které pěstují. Někteří začínající včelaři hledají relaxaci, zajímavý koníček nebo zdroj příjmů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info