Dotace na chmel a krávy budou. Navzdory EU

Ministerstvo zemědělství se rozhodlo, že po snížení národních doplňkových plateb zemědělcům přerozdělí dotace z fondů Evropské unie.

Citlivé sektory v zemědělství se nebudou muset bát, že nedostanou od státu dotace. Ministerstvo zemědělství se totiž rozhodlo, že i po zrušení takzvaných národních doplňkových plateb (Top-Up) v roce 2013 bude nadále dotovat chov dojného a masného skotu, ovcí, koz a pěstování chmele a brambor na výrobu škrobu. Peníze přitom budou pocházet z Evropské unie a budou poskytované podle článku 68, který Česku umožňuje ročně využít z evropských fondů asi 800 milionů korun. Dosud je na základě tohoto článku dotován pouze chov krav na mléko. „Dosud používaná podpora Top-Up se bude postupně pro všechny sektory snižovat. V roce 2013 již nebude možné poskytovat platby Top-Up vůbec. Proto, a také s ohledem na současnou napjatou situaci ve státním rozpočtu, hodláme řešit dotování citlivých sektorů počínaje rokem 2012 využitím článku 68,“ uvedl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Zatím jen na mléko

Podle ministerského záměru by tak od roku 2012 mělo jít na chov mléčného skotu 59,33 procent z těchto prostředků. Na masné krávy by pak šlo 27,83 procent, na ovce a kozy 4,5 procenta, na chmel 2,65 a na bramborový škrob 5,69 procenta. Aby ministerstvo mohlo peníze z evropských fondů od roku 2012 takto využívat, do 1. srpna oznámí změny Evropské komisi. Od roku 2009 byly peníze podle článku 68 určeny pouze pro dojný skot, neboť rekordně nízké ceny mléka tehdy dostaly chovatele do kritické situace.

Češi berou méně

Čeští zemědělci pobírají na dotacích Evropské unie stále méně peněz než jejich kolegové z původních zemí. Podle ředitele Státního zemědělského investičního fondu Oldřicha Černocha byly nyní dotace vyplácené prostřednictvím přímých plateb zvýšeny z 80 na 90 procent úrovně starých členských států. Fond přitom počítá, že letos českým zemědělcům vyplatí 38 miliard korun, tedy o tři miliardy více než loni. Toto navýšení ředitel fondu vysvětlil právě nárůstem přímých plateb a výrazně vyšším počtem projektů v Programu rozvoje venkova. Naopak se letos zemědělcům sníží dotace z takzvaných národních doplňkových plateb. „V roce 2011 dojde k poklesu prostředků v rámci národních doplňkových plateb o přibližně 1,4 miliardy korun oproti roku 2010,“ dodal Černoch. Dotace jsou důležitým zdrojem českých zemědělců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info