Ministři životního prostředí ČR a Albánie podepsali memorandum o spolupráci

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se setkal se svým resortním kolegou ministrem životního prostředí, lesů a vodní správy Albánské republiky Fatmirem Meidu.

Hlavní náplní setkání bylo předávání zkušeností a výměna informací mezi oběma resorty. Ministři pak pro svou další spolupráci vytipovali témata ochrany ovzduší, nakládání s odpady, ochrana zdrojů pitné vody nebo environmentální vzdělávání.

Albánská strana se zajímala o české zkušenosti s přístupovými procesy do Evropské unie a také s financováním předvstupních projektů. „Rádi si s albánským ministerstvem budeme vyměňovat zkušenosti a poskytneme pomocnou ruku při přípravách environmentální problematiky na vstup do Evropské unie,“ řekl při podpisu memoranda ministr Tomáš Chalupa.

Albánie, jako potenciální kandidátská země EU, uvítala zkušenosti a informace České republiky z předvstupních procesů a jednání s Evropskou unií. České zkušenosti by také ráda využila zejména pro projekty zaměřené na likvidaci nebezpečných odpadů, technologie pro skládkování a likvidaci odpadů, monitorování dat souvisejících s kvalitou životního prostředí a jejich vyhodnocováním.

Albánie postupně přijímá zákony na ochranu životního prostředí a buduje správní nastavení a kapacitu svého Ministerstva životního prostředí, lesů a vodní správy. První společné jednání ministrů zakončil podpis Memoranda o spolupráci mezi oběma ministerstvy.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info