Ovlivnění pohlaví u telat

Je možné díky zásobování plemenic živinami před zabřeznutím ovlivnit pohlaví telete? Jedna z hypotéz uvádí, že krávy s dobrou kondicí rodí spíše potomky samčího pohlaví a krávy se zhoršenou kondicí spíše potomky samičího pohlaví. Novozélandští vědci chtěli tuto hypotézu precizně ověřit, proto sledovali celkem 770 krav ustájených na dvou farmách. Plemenice byly před inseminací rozděleny do dvou skupin. Dva týdny před zapuštěním měly dojnice buď neomezený (453 ks) nebo omezený (317 ks) přístup k čerstvému pastevnímu porostu. Podle očekávání byla mléčná užitkovost krav s restrikcí krmiva během celé testovací fáze nižší. Trvalo ještě tří až čtyři týdny než plemenice po skončení experimentu dosáhly původní úrovně mléčné užitkovosti.

Pohlaví potomků bylo zjišťováno sonograficky u plemenic, které zabřezly v průběhu prvních 21 dnů sezóny zapouštění. Ve skupině s restringovaným krmením zabřezlo 142 plemenic a ve skupině s adlibitním krmením 234 plemenic.

Výsledky: Poměr pohlaví potomků byl u dojnic obou skupin stejný. Výzkum ale prokázal, že pravděpodobnost, že plemenice porodí býčka je vyšší v případě, že před zapuštěním produkovaly mléko s nižším vzájemným poměrem tuku a bílkovin, jejich BCS před otelením bylo nižší a pokud se jejich kondice od otelení až do zapuštění kontinuálně zlepšovala. Vědci neprokázali existenci žádného vzájemného vztahu mezi tělesnou kondicí plemenic před inseminací a pohlavím jejich potomků.

Další informace jsou k dispozici na adrese www.journalofdairyscience.org

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info