Souhrn událostí uplynulého dne – 18. 5. 2011

Včelařů v Moravskoslezském kraji přibývá, zájem o dotace je velký

Zájem včelařů překvapil úředníky Krajského úřadu Moravskoslezského kraje, kteří už poněkolikáté vyhlásili dotační program na podporu včelařství. Kraj na tento program letos vyčlenil dva miliony Kč, přičemž tato částka byla vyčerpána hned první den, kdy o dotace mohli včelaři žádat. Informovala o tom mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Podle včelařů je zvýšený zájem daný tím, že jich v posledních letech výrazně přibývá.

Společnou péči o lesy v Evropě by měla upravit právně závazná dohoda

Právně závazná dohoda týkající se lesů v Evropě, dále problematika zasedání ministrů zemědělství G-20, závěry rozšířené poradní skupiny pro vepřové maso či pokrok a vyhlídky jednání o Codex Alimentarius - to jsou některá z témat dnešního jednání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu, na kterém českou delegaci vedl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel. Na okraj Rady se pan náměstek sešel se zástupci Evropské komise k obhajobě hlavních priorit českého zemědělství v rámci nadcházející reformy SZP.

Dotace na chmel a krávy budou. Navzdory EU

Ministerstvo zemědělství se rozhodlo, že po snížení národních doplňkových plateb zemědělcům přerozdělí dotace z fondů Evropské unie. Citlivé sektory v zemědělství se nebudou muset bát, že nedostanou od státu dotace. Ministerstvo zemědělství se totiž rozhodlo, že i po zrušení takzvaných národních doplňkových plateb (Top-Up) v roce 2013 bude nadále dotovat chov dojného a masného skotu, ovcí, koz a pěstování chmele a brambor na výrobu škrobu.

Česká republika uspěla. Za testování dobytka na BSE dají stát a zemědělští podnikatelé méně peněz

Stálý výbor pro potravinový řetězec a zdraví zvířat dnes v Bruselu schválil zvýšení věku skotu pro vyšetřování na BSE v České republice, Slovensku a v Polsku. Dosud musel v těchto zemích podstoupit testy skot ve věku 30, respektive 24 měsíců u poražených mimo jatka. Od července ale bude věková hranice pro vyšetření více než dvojnásobná, stejně jako ve většině států EU.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info