Lesy ČR odmítají, že přidělují zakázky neprůhledným firmám

Lesy ČR se ostře ohrazují proti mediálním zprávám, že přidělují zakázky firmám s netransparentním vlastnictvím. Lesy ČR při zadávání veřejných zakázek vždy postupují striktně podle platného zákona, a proto nemohou vyloučit z veřejné zakázky účastníka jen proto, že jeho právní forma zahrnuje listinné akcie na majitele. Zákon o veřejných zakázkách, s výjimkou krátkého období v roce 2010, nijak neomezoval ve veřejných zakázkách účast akciových společností, které měly vydány listinné akcie na majitele. Pokud by Lesy ČR vyloučily ze zadávacího řízení či jinak znevýhodnily uchazeče s akciemi na majitele jen z toho důvodu, že takové akcie emitoval, dopustily by se tím protiprávního jednání, které by bylo přísně sankcionováno. Pokud bude zákon omezovat jakýmkoliv způsobem účast firem ve veřejných zakázkách, budou toto omezení Lesy ČR striktně dodržovat. Možnost vyloučení některých firem ze soutěže je záležitostí zákonodárců, a ne vyhlašovatelů zakázek.

„Lesy ČR nikomu zakázky ‚nepřidělují', nikdo veřejnou zakázku od státního podniku nemůže ‚dostat'. Ve státním podniku se zakázky veřejně soutěží. Kritizovat LČR za to, že nediskriminuje firmy s určitou právní formou, znamená kritizovat podnik za dodržování zákona,“ říká Svatopluk Sýkora, generální ředitel.

Lesy ČR mají zájem na transparentnosti zakázek, a tak například čekaly v době přípravy novely zákona o veřejných zakázkách s vyhlášením tendrů pro rok 2011 na účinnost zpřísněné novely zákona, která měla právě omezit účast firem s akciemi na doručitele. Tendr vyhlásily Lesy ČR jeden den po účinnosti novely zákona, a tak byla tato veřejná zakázka první zakázkou, které se firmy s anonymními akciemi nemohly účastnit. Vyhlášení zakázky až po účinnosti novely zákona bylo v té době médii kritizováno a Lesy ČR musely své rozhodnutí mediálně obhajovat. To, že Parlament ČR tuto novelizaci zákona zrušil, není záležitostí zadavatele.

Je s podivem, že se někdo může stát předmětem kritik a pomluv za to, že dodržuje platné zákony.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info