Ministr zemědělství Ivan Fuksa jednal na Moravě o současných otázkách zemědělství a protipovodňových opatřeních

Návštěva Plumlovské přehrady, besedy se zemědělci, regionálními politiky a studenty střední odborné školy byly náplní dnešní návštěvy ministra zemědělství Ivana Fuksy na Olomoucku. Hlavním tématem schůzek byla agrární budoucnost kraje a prevence před povodněmi.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa navštívil například Přerov, Olomouc a Šumperk. V Olomouckém kraji jednal s regionálními odborníky a politiky o rozvoji zemědělství a protipovodňových opatřeních.

Mezi lety 2007 až 2013 plánujeme vydat na protipovodňová opatření v Olomouckém kraji zhruba 735 milionů korun. Jednou z největších akcí je právě probíhající výstavba hrází na Třebůvce a pokračování rozsáhlých ochranných opatřeních na řece Moravě,“ řekl Ivan Fuksa.

Ministr Fuksa se přijel přesvědčit, jak pokračují čistící práce na Plumlovské přehradě. Povodí Moravy ji zbavuje nánosů, ve kterých se usazují živiny podporující množení sinic. Bez sedimentů bude mít přehrada kvalitnější vodu a také se zvýší její retenční schopnost. V Plumlově také ministr debatoval s agrárními podnikateli o možnostech, jak podpořit zemědělce. „Mým záměrem vždy bylo, aby byl český sedlák konkurenceschopný a neztratil se se svými výrobky mezi množstvím produktů ze zahraničí. Ministerstvo zemědělství tento trend podporuje na domácí půdě například kampaní Regionální potravina a za hranicemi se snažíme prosadit zájmy českých sedláků při vyjednávání o společné zemědělské politice,“ řekl ministr Fuksa.

S primátorem Olomouce Martinem Novotným a se zástupci Asociace soukromých zemědělců, okresní Agrární komory, Povodí Moravy a Státního zemědělského intervenčního fondu diskutovali protipovodňová opatření a aktuální otázky zemědělství.

Zemědělství a jeho budoucnost bylo také hlavním tématem diskuse se studenty Střední odborné školy v Šumperku. „Dnešní úspěšný zemědělec musí umět víc činností, diverzifikace je už téměř nezbytnou podmínkou úspěchu v oboru. Jsem rád, že škola na to studenty připravuje,“uvedl Ivan Fuksa.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info