Extrakce zeinu z kukuřice a jeho aplikace

Z kukuřice lze frakcionací získat poměrně čistý škrob, vlákninu, olej a bílkoviny. Kukuřičná zrna obsahují 9 – 12 % bílkovin, přičemž z toho polovinu tvoří zein – prolamin - bílkovina pro průmyslové využití. K získání zeinu se využívají sušená mletá kukuřičná zrna (DMC), kukuřičná lepková mouka (CGM) a sušené kukuřičné výpalky (DDGS). Zein vzhledem ke své nerozpustnosti nachází uplatnění jako povlak různých produktů, plast, textilní vlákno a lepivý prostředek. Žádné aplikace však zatím nevyužívaly biologické vlastnosti zeinu, jako je podpůrná funkce při růstu buněk, funkce nosiče léčivých přípravků, vytváření štěpitelných vazeb, vytváření biodegradovatelných plastů. V konkurenci s levnějšími syntetickými polymery ztratil zein význam pro některá využití, nyní se však zájem zvyšuje s ohledem na biodegratovatelnost.

V současnosti se zkouší využití zeinu pro potahování potravinářských výrobků a léčiv, např. brokolice k zachování čerstvosti, pečené drůbeže (krůta poprášená zeinem před pečením). Zkoumají se techniky vytváření filmu buď z prášku při působení vysoké teploty nebo z roztoku 0,3 % w/v. Zkoumá se možnost náhrady tuků mikročásticemi zeinu (kolem 4 µm). Zkoumá se možnost využití zeinu jako podpůrného skeletu při růstu tkání.

Tento přehledový článek zahrnuje popis vlastnosti zeinu, minulé a současné postupy získávání zeinu z kukuřičných produktů, jeho čištění (odbarvování , deodorizace a modifikace zeinu (plastifikace, zesíťování) pro různé využití.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info