Alkohol zdraží, ceny lihu i cukru stoupají. A bude hůř, vzkazují likérky

Nedostatek a vyšší cena lihu a cukru v Evropě postihly i české konzumenty lihovin. Největší likérky na trhu zdražily svou produkci - především lacinější konzumní lihoviny - řádově o jednotky procent.

Jednička trhu, božkovský Stock, už ceny zvedl na začátku roku. V lednu zdražil průměrně o pět procent. Druhá největší likérka, ústecká Granette-Starorežná, až o deset procent. Menší zdražení ohlásil i čtvrtý hráč na lihovarnickém trhu – jindřichohradecká likérka Fruko Schulz.

Půllitr tuzemáku stojí dnes ve srovnání s koncem loňského roku zhruba o deset korun více a málokde je k mání za cenu pod sto korun. Všichni argumentují dlouho nevídaným růstem cen surovin, a to především lihu a cukru. Ale také skleněných lahví, papírových etiket či kartonových obalů.

Stock, kterému patří skoro 40 procent trhu, na němž se za rok prodá na 700 tisíc hektolitrů lihovin, zdražil jako první už během ledna. Ostatní se postupně přidávají. Nikdo přitom nechce říci, zda se jedná letos o poslední zdražení. "Nastavili jsme cenovou politiku začátkem roku, ale růst cen nás dále znepokojuje,“ vyjádřil se generální ředitel Socku Petr Pavlík.

Vyšší náklady sníží zisk

Likérky část vyšších nákladů pokrývají na úkor svého zisku. Například podle Pavlíka lze letos čekat mírně lepší prodeje než loni, ale kvůli vyšším nákladům jak Stock, tak i další výrobci počítají s nižším ziskem.

"Minulý rok jsme měli velký propad kvůli předzásobeným obchodům v souvislosti s loňským lednovým zvýšení spotřební daně. Letošek bude lepší, ale v zisku se to neprojeví," tvrdí spolumajitel jindřichohradecké společnosti Fruko Schulz Josef Nejedlý.

Líh zdražil z loňských 15 korun za litr bez daně zhruba na dvacet. Nejvíce se však na ceně lihovin stále podílí spotřební daň – loni zvýšená z 265 korun za litr čistého lihu na 285 korun. U půllitrové láhve tuzemáku činí jen spotřební přes 53 korun. Zhruba 15 korun tvoří náklady likérky, která láhev prodává obchodníkům za cenu kolem 80 až 90 korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info