Karlínské farmářské trhy č. 6 / 21. května 2011

Sobota 8:30 – 14:30 h.

Karlínské náměstí, Praha 8, okolí kostela sv. Cyrila a Metoděje,

Metro B /Křižíkova/, metro C,B /Florenc/, tram 8, 24, tunel pro pěší v Thámově ulici mezi Karlínem a Žižkovem, dostatek parkovacích míst (bez modré zóny).

Zajištěno hlídání malých dětí 10-14 h. v klubu Kostička v Karlínském Spektru DDM /vstupné 20,-Kč/.

Pořadatel trhů: Městská část Praha 8, správce trhů: občanské sdružení Pod platany (kontakt: info@platany.cz, www.platany.cz)

Sobota, 14.5. (minulé trhy)

Předpovědi se nevyplnily, kapky v mracích disciplinovaně čekaly až na pozdní odpoledne, a den byl jasný a příjemný.

Nakupovalo se ve velkém. Lidí přišlo hodně a většina z nich šla rovnou na věc. A tak jsme se tak trochu vrátili do loňského roku, kdy bylo ještě trhů v Praze míň a do Karlína proudily každou sobotu davy.

Jako první na trhu zmizel zelený chřest, letos je ho málo protože v rozhodující dny přišel mráz. A pak to šlo jedno za druhým. Bylinky, kopr, špenát, ředkvičky, úžasné mlaďounké kedlubny, salát a peleton uzavíral bílý chřest, který je přeci jen ještě trochu drahý. U masa se nakupovaly klobásy, špek, uzené, prodalo se mléko i jogurty, frčely paštiky, sýry, koláče, čoko bonbony a pekařům – chlebařům nezbylo také nic.

Velký úspěch měly bramborové, kukuřičné a zelné placky, které do Prahy přijely z Jablonce. Pokračoval souboj expresso kávy s mlékem vers. filtrovaná káva Direct Trade z rukou farmáře a nás okouzlila uzená žebra z Klobásového ráje z Rudné. Za 20 Kč z nich byl kotel úžasné nezdravé polévky s rýží a s božskou chutí. Byl to tak trochu návrat do starých časů, kdy takhle polévka vítězila ve školních jídelnách a všechno ještě stálo pár kaček.

Centrum integrace dětí a mládeže z Karlína mobilizovalo všechny síly a s dětmi si hrál každý kdo má v Centru ruce a nohy. Kluci se měnili na rytíře s meči a štíty a holčičky zase na princezny. Ti nejmenší krmili lva míčky a do toho všeho hrál šikovný akordeonista staré české fláky a světové hity.

Jo, jo, takhle nějak bychom si to představovali :-)

Ale to jsme měli hlavní událost ještě před sebou. V půl druhé přijelo před kostel asi 200 neuvěřitelně krásných a silných motorek Harley Davidson a drsní muži v kůži se shlukovali před vchodem, aby se zúčastnili mše za kamarády, kteří dnes leští své ďábelské stroje už jen v nebi. Pan farář Cúth pak dostal tradičně příležitost projet si čestné kolo kolem sv. Cyrila a Mětoděje.

Prostě vyšlo na co se sáhlo a my jsme měli radost, protože se lidé usmívali a měli dobrou náladu.

Sobota, 21.5. (aktuální trhy)

Bude prý hezky. Příroda poslední týdny hřeje i zalévá pole a nabídka roste. Zeleniny bude zase víc a už se pomalu rychtují české jahody. Taky budou ve velkém sazenince a květiny, protože je nejvyšší čas vyzdobit své stoly, balkóny, okna, chodby i zahrádky a udělat si svůj život krásnější. A taky je už za 5 minut dvanáct k založení vlastních rajčatových, okurkových a cukínových latifundií.

Trh od trhu se složení prodejců trochu mění, ale celkově na dnešek posilujme zeleninu, bylinky a rostliny všeho druhu, v plném zastoupení budou uzenáři a pekaři, bude mléko a mléčné výrobky a také budou sýry a delikatesy. Upozorňujeme např. na paštiku s ořechy a pro ty kdo by měli chuť na italskou večeři či oběd, na bazalkové pesto, sušené rajčata a houbičky v oleji. Mňam. Vše za 39,-Kč deset deka.

Taky bude pokračovat nabídka růžových vín, která když jsou dobře nachlazená a nad hlavou máte volné nebe, mají neuvěřitelnou moc nad ženským romantickým srdcem

Svatovařinecké rosé z oblasti Valtic (Chateau Lednice – dříve Zámek Lednice :-) stojí 89,- resp. 99,- Kč a Rulanda modrá polosladká – všechno loňský ročník – 129,-Kč.

Na místě budou jako obvykle různá občerstvení a pro děti máme kromě hlídaní těch malých v Karlínském Spektru (10-14h.) připravenu chůzi po lanových lávkách, pohyb na lanové sedačce, skákání přes švihadla, panáky a gumu, a také výcvik ve vázání úzlů a dalších skautských dovedností. Program organizují Karlínští skauti a své děti, pokud z nich nechce mít bábovky, budete moci ke skautům i přihlásit, protože tu bude nábor nových členů.

Abyste nemuseli spěchat domů až nakoupíte, bude na stáncích k dispozici za 15 korun termotaška (50x50cm) a nabídneme Vám rovněž polystyrénové krabice různých velikostí do auta, na chalupu i do špajzu, ve kterých udržíte potřebný chlad i dlouhé hodiny. Cena je 50 – 80 Kč (v Makru stojí 800 Kč). K tomu naledované náplně za dvacku, které můžete příště vrátit a vyměnit za nově naledované.

No a to je zatím všechno. Přijďte, nakupujte, relaxujte, čtěte si časopis, pijte kafíčko, jezte zelňáky, bavte se se sympaťáky kolem, pusťte své děti ze řetězu a hlavně nespěchejte. Nebo se z toho všeho zblázníte ;-))

Tráva je posekaná, ptáci naladěni, Karlín na Vás čeká.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info