Zetor - slavná značka s pětašedesátiletou tradicí

Brněnský výrobce traktorů Zetor, který letos slaví 65. výročí založení, patřil mezi nejvýznamnější české strojírenské podniky z kategorie "rodinného stříbra". Jeho název se v někdejším Československu stal prakticky synonymem pro traktor, úspěšný byl i v zahraničí. Po roce 1989 však firma prošla krizí, z níž se, soudě podle ekonomických výsledků z posledních let, pozvolna dostává.

První Zetor spatřil světlo světa v roce 1946 v jedné z nejvýznamnějších strojírenských firem československé historie Zbrojovce Brno. K zákazníkům se první stroj dostal v polovině března 1946 již s názvem ZETOR na kapotě. Pojmenování vzniklo spojením názvu písmene "Z", které bylo symbolem Zbrojovky, a posledních dvou písmen slova traktor. Název si dala firma zaregistrovat jako ochrannou známku.

V polovině padesátých let Zbrojovka přesunula výrobu traktorů do svého závodu v Brně-Líšni, z něhož se posléze stal samostatný podnik. Jméno svých výrobků - Zetor - přijala továrna jako název až v roce 1967. V období socialismu se ze Zetoru stal jeden z největších světových producentů traktorů.

Brněnské traktory byly jedním z nejúspěšnějších exportních produktů a obstály i na vyspělých trzích. V dobách největšího rozmachu jich Zetor vyráběl kolem 30.000 ročně, z toho 80 procent šlo na vývoz, převážně do západní Evropy. Zetory se také v zahraničí vyráběly. Montážní závody v Indii, Ghaně či Iráku se činily tak, že Zetor je v těchto zemích mnohdy dodnes považován za domácí traktor.

Po pádu komunistického režimu a rozpadu tradičních trhů upadla firma do vleklé krize. V listopadu 1994 odkoupila státní Konsolidační banka Praha od Fondu národního majetku téměř 70 procent akcií Zetoru a svůj podíl později ještě navýšila. O tři roky později Konsolidační banka prodala téměř polovinu akcií Zetoru společnosti Motokov International. Ani ten však nedokázal prodělečnou firmu vyvést z problémů.

Kvůli špatným hospodářským výsledkům, které vyvrcholily dlouhodobou odstávkou výroby v letech 1999 a 2000, rozhodla vláda o zařazení Zetoru do státního revitalizačního programu. V jeho rámci byl podíl Motokovu převeden na firmu RA Traktor, dceřinou společnost Konsolidační banky. Firmě se v létě 2000 podařilo dosáhnout dohody o vyrovnání s věřiteli a v červenci 2002 byl Zetor prodán slovenské společnosti HTC Holding.

V následujících letech výrobce traktorů prokázal životaschopnost a začal vykazovat zisk. Letos společnost očekává zisk kolem 150 milionů korun. Loni podle předběžných neaditovaných hospodářských výsledků vydělala 111 milionů korun. Firma loni vyrobila 4492 traktorů, předloni to bylo 4130.

V současnosti produkuje skupina Zetor, která v rámci organizačních změn vyčlenila výrobu traktorů, komponentů a motorů do firmy Zetor Tractors, traktory tří řad - Zetor, Zetor Proxima a Zetor Forterra. Jejich odbyt zajišťuje dceřiná společnost Zetor Trade. Většina produkce Zetoru směřuje na trhy Evropské unie, například v Polsku jsou nejprodávanější značkou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info