Odkud je víno? Napoví to nová značka

Kromě tradičního (germánského) značení dle vyzrálosti hroznů v době sklizně moravští vinaři začali používat i románský systém značení vína – podle místa původu. Jde o takzvaná Vína originální certifikace (VOC).

Na začátek malý kvíz.

Co je to?

Barva je cihlově červená, někdy až rubínová. Chuť je plná, kořenitá, lehce minerální s tóny čokolády a rozvařeného lesního ovoce.

Fajnšmekři právě poznali Rulandské modré. Ovšem ne ledasjaké.

Jde o víno, které se urodilo v mikulovské oblasti, a pokud to komise uzná za vhodné, může mít na obalu napsánu zkratku VOC Mikulov.

Tuzemský trh s vínem se rozrůstá o další kategorii značení vína

Kromě tradičního (germánského) značení dle vyzrálosti hroznů v době sklizně totiž moravští vinaři začali používat i románský systém značení vína – podle místa původu. Jde o takzvaná Vína originální certifikace (VOC).

Jako první s tím už v roce 2009 přišli znojemští vinaři (VOC Znojmo), loni se k nim přidala část vinařů z mikulovské podoblasti a tento měsíc ministerstvo zemědělství (MZe) povolilo další regionální značení – VOC Modré Hory, a to pro vinaře z pěti vinařských obcí ve velkopavlovické podoblasti.

Inspirace z jihu

„Vinaři dlouho usilovali o změnu zákona, která by umožňovala zatřiďovat víno i dle románského tzv. apelačního systému, jak to je běžné ve Francii, Itálii či Španělsku. Toto značení vychází z regionálního principu, tj. souboru jedinečných půdních a klimatických podmínek, jež jsou spolu se stanovenými nároky na pěstování révy základem vysoké kvality vín daného regionu,“ říká tajemník Svazu vinařů ČR Martin Půček.

Pro zákazníka by to mělo znamenat hlavně to, že se po zkušenostech z minulých let nenapálí při nákupu svého oblíbeného moku.

Při vstupu do systému VOC se vinaři musí zavázat, že při výrobě vína nebudou používat jiných hroznů než těch, které vyrostly v přesně ohraničeném regionu. Navíc musí dodržet některá přísná pravidla, povinný je třeba ruční sběr hroznů.

„Značka VOC je o etice. A je už jen na vinařích, jak svá vína při VOC uvedou v život a provedou je všemi úskalími až ke konečnému spotřebiteli,“ říká Antonín Králíček, který na MZe šéfuje oddělení vína. Jak ale dodává, kromě třech jmenovaných oblastí zatím na ministerském stole žádná jiná žádost o zřízení VOC neleží.

Přestože na nové značení vína si lidé budou teprve zvykat, první zkušenosti jsou podle vinařů kladné. „Ohlasy jsou zatím velice pozitivní. Lidé už prostě berou v potaz, že víno je především regionální záležitost,“ dodává Vladimíra Mrázová, obchodní šéfka vinařství Sonberk z Popice, které je zapojeno do VOC Mikulov.

Vinař Libor Filip: Rodokmen vína je důležitý

Lidé už přestávají vybírat víno jen podle přívlastků, říká Libor Filip, majitel stejnojmenného vinařství v Březí a Novosedlech na Mikulovsku.

Na lahvích vína začíná být čím dál víc údajů. Které údaje patří mezi ty zásadní?

Dneska už je naštěstí ve vinařství pokročilejší doba a lidé už tolik nevybírají vína jen podle přívlastku, který je na lahvi napsán. Nejdůležitější je výběr samotného vinařství, pak samozřejmě odrůda a velký trend je sledovat vinařskou obec a viniční trať, kde víno vyrostlo. Přívlastek vína je samozřejmě důležitý, ale i pod známkou moravské zemské nebo české zemské jsou někdy vína opravdu krásná a jejich hrozny mohou mít cukernatost velmi vysokou.

Měl by zákazník sledovat i různé „chemické“ údaje, třeba o kyselinkách?

Údaje o kyselinkách a celkový rodokmen vína by měl být na zadní etiketě. Je to důležitější než to, jak vinaři na etiketách popisují, jak víno chutná a po čem voní. To si koneckonců každý konzument porovná sám podle svých chuťových buněk.

Co údaj o síře? Pokud je víno přesířené, bolívá z něj hlava...

Pokud má víno přívlastek, tedy jedná se o jakostní víno s přívlastkem, tak je záruka, že prošlo chemickým rozborem a komise na státní zemědělské inspekci, dá se říci, zaručuje, že je zdravotně nezávadné. Vinaři vědí, že kdyby jejich víno neprošlo namátkovou kontrolou, je to velké riziko pro jejich podnikání. Právě u obsahu síry je to zaručeno přívlastkem.

Na lahvi někdy najdeme údaj o takzvaném bezcukernatém extraktu. Co značí?

Dá se říci , že je to jedna z nejdůležitějších vlastností vína a o víně vám říká takřka všechno. Pokud budeme brát třeba bílé víno, tak od 14 gramů bezcukernatého extraktu na litr může nápoj používat jméno „víno“. Třeba v ročníku 2010 je extrakt nádherný, pohybuje se kolem 24. Tento údaj nám říká hodně o síle a celkovém těle vína. Jsou to totiž všechny látky, které zůstávají po odpaření vody a alkoholu. Na etiketách vzadu se uvádí i obsah zbytkového cukru, ale ten je důležitý pro rozdělení vína na suché, polosuché či sladké. Ale znovu opakuji, ten bezcukernatý extrakt je zásadní. Čím větší je extrakt, tím větší je mimo jiné šance, že víno vydrží po více let.

Proč je dobré sledovat i takový „mikroúdaj“, jakým je viniční trať?

Je to dáno podložím a specifičností půdy. Hodně lidí už se v tom orientuje a třeba u nás v Březí jsou krásné tratě, jako je Ořechová hora či Liščí vrch, což jsou tradiční tratě natočené na jih. Už se mi mockrát stalo, že lidé skutečně vybírají víno jen podle viničních tratí. Vřele doporučuji, pokud to jde, se seznámit s vinařem, najít si vlastního a sledovat s ním cestu vína po celý rok.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info