Mírný propad cen mléka na trzích EU

V Evropské unii již průměrné ceny mléka v rozhodujících mlékárnách na začátku jara dále nestoupaly, což působilo ve významných členských státech EU nepříznivě na vývoj v odvětví výroby mléka.

Průměrná cena mléka, kterou vyčíslil nizozemský Svaz zemědělců (LTO) na bázi cen vyplácených 16 velkými zpracovateli mléka v severní a střední Evropě, se v březnu 2011 v porovnání s předchozím měsícem snížila o 0,43 centu neboli 1,3 % na 33,16 ct/kg. V porovnání se stejným obdobím loňského roku však došlo k navýšení ceny o více než 21 % (v přepočtu na obsah tuku 4,2 % a bílkovin 3,4 %). Rozhodující pro mírný propad ceny v porovnání s únorem byl vývoj v Nizozemsku a v Irsku.

Mlékárna FrieslandCampina snížila ceny vyplácené dodavatelům za mléko o dva centy na 32,17 ct/kg. U prvovýrobců dodávajících do mlékárny Glanbias klesly tržby dokonce o téměř 4 centy na 32,92 centů. Téměř na stejné úrovni se udržely ceny vyplácené velkými francouzskými mlékárnami Lactalis a Sodiaal. Nepatrné změny doznaly tržby prvovýrobců dodávajících surovinu do dánsko-švédské společnosti Arla. K výraznému pohybu cen naproti tomu došlo v Německu. Cenová hladina v současné době fúzujících mlékáren Humana a Nordmilch vzrostla přibližně o dva centy na 33,03; resp. 33,18 ct/kg. (AgE)

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info