Tři otázky pro…

Nedávno zpracovali zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR, Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů, Společnosti mladých agrárníků ČR a Svazu marginálních oblastí výzvu odpovědných sedláků. Ta má upozornit mimo jiné na to, že ČR není geograficky a klimaticky jednotný region a polovina zemědělské půdy se nachází v méně příznivých oblastech, což je potřeba vzít v úvahu mimo jiné i při rozdělování podpor. Na bližší okolnosti vzniku a cíle této výzvy jsme se zeptali předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Josefa Stehlíka.

Co vás vedlo k vytvoření výzvy odpovědných sedláků?

Myslím, že snahou byla přirozená odpověď na neustále se opakující návrhy a požadavky, které, ať už se jmenují, jak chtějí, jsou snahami určitých skupin podnikatelů víceméně zastrašit jiné zemědělce a i veřejnost katastrofickými ekonomickými scénáři u vybraných odvětví zemědělské výroby a přinutit politiky, aby preferovali jenom některé „důležitější“ segmenty naší výroby. Jejich cílem je, aby tento stát zaváděl další a další regulace trhu na úkor svobodného podnikání a rozhodování. To jsou prostě řešení, která do tržního hospodářství nepatří. Nelze veškerou argumentaci stavět na tom, že EU je tak jako tak přeregulovaná, nebo že v jiných státech mají o nějakou dotaci navíc. Navržené metody záchrany totiž ve svém důsledku stejně žádným řešením nejsou. Výsledkem jsou stále větší koncentrace výrob, které na jedné straně deklarují svou vysokou konkurenceschopnost a nepostradatelnost a na straně druhé vedou svatou válku za další a další dotace. Přirozené podmínky se deformují a do budoucna si pak takovou politikou zaděláváme na stále složitější problémy.

Jaké jsou její priority?

Hlavní podstatou je apel na skutečnost, že stát tady nemáme od toho, aby řídil co, kdo a kolik bude vyrábět. To je politika předlistopadového režimu. Její výsledky jsou dodnes patrné zejména na stavu krajiny, na sociálních problémech venkova a vůbec chápání soukromého vlastnictví a práva. Nepotřebujeme jako podnikatelé vodit za ručičku, nechceme běhat s každou bolístkou za státem, aby tady a támhle přidal. S každým takovým rozhodnutím totiž na sebe zároveň pleteme bič v podobě nové ingerence úředníků a následných kontrol. Říkáme, že chceme, aby se brala v úvahu multifunkčnost zemědělství, kdy s horšícími se přírodními podmínkami klesá jeho produkční role a naopak roste význam farmáře coby tvůrce kultivované krajiny a veřejných statků, vzalo se na vědomí, že prosperita zemědělců v příznivých a méně příznivých oblastech tvoří spojené nádoby. Nebudou prosperovat jedni, aniž by prosperovali druzí. I nadále by se měla podporovat orientace příznivých oblastí na produkci a méně příznivých oblastí na mimoprodukční funkce zemědělství a kompenzovat práce farmářů odváděná při péči o krajinu a veřejné statky. Co nejméně by se mělo zasahovat do soukromé sféry a svobody rozhodování farmářů a podporovat pouze takové způsoby zemědělského hospodaření, které přispívají ke zlepšení celkového stavu krajiny, ochraně podzemních vod a omezení eroze. Důležité je také, aby se na všech úrovních snižovala byrokratická a časová zátěž farmářů, která také výrazně ovlivňuje konkurenceschopnost farem. Plné znění je také ke stažení na webových stránkách všech podepsaných organizací.

Co si od tohoto materiálu slibujete?

Pokud mám mluvit za Asociaci soukromého zemědělství ČR, jsme přesvědčeni, že malé a střední podnikání je dnes skoro ohroženým druhem. Výzva odpovědných sedláků, jejímiž autory a signatáři jsou čtyři významné zemědělské nevládní organizace, je společným hlasem pro svobodu podnikání a zároveň připomenutím, že zájmy a cesty k jejich naplňování jsou rozdílné a zároveň legitimní, že zemědělství je různorodé, a že prosperita různých odvětví v zemědělství často velmi úzce podmiňuje prosperitu jiných zemědělců a obyvatelů venkova. Společné prohlášení neznamená společné a jediné názory na všechno, naopak přiznáváme, že máme své legitimní zájmy, ale jde o zdůraznění základních axiomů trhu, která společně a hluboce ctíme. Pouze tady a zejména tady jsme na pověstné jedné lodi, jinak ale ne. Výzvu jsme již předali ministrovi zemědělství. Budeme doufat, že ministr Fuksa náš materiál důkladně prostudoval a že ve svém rozhodování vezme v úvahu také to, že se na něm shodla poměrně významná část zemědělských nevládních organizací. Myslím, že to je začátek možné další užší spolupráce a vzájemného respektu ke specifikům každé ze signatářských organizací. Zároveň a především jde o materiál určený veřejnosti, kterým bychom chtěli podpořit nezbytný názorový vývoj, který tu po dvaceti letech od revoluce stále ještě není úplně rozšířený. Nejde ale o proces, který je za týden hotový. Je to materiál, který jistě chceme dále diskutovat a dolaďovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info