TZ - Lesy ČR podporují zpěvné ptactvo v lesích na Liberecku

Ochrana a podpora ptáků, zejména hmyzožravých pěvců, dravců a sov, je tradiční oblastí činnosti lesníků, kteří si uvědomují jejich význam z hlediska biologické ochrany lesa proti hmyzím škůdcům a hlodavcům. Příkladem je dlouhodobá péče o ptáky na Lesní správě Lesů ČR Ještěd, v okrese Liberec, v Libereckém kraji.

Lesní správa Ještěd Lesů České republiky dlouhodobě aktivně podporuje ochranu zpěvného ptactva v lesích. Například v lesním komplexu o rozloze 244 hektarů, nacházejícím se mezi komunikacemi Čtveřín - Pěnčín - Radimovice - Husa - Čtveřín a spadajícím do východní části revíru Mnichovo Hradiště, probíhá již od roku 1998 ve spolupráci s odborníky péče o více než 500 kusů ptačích budek pro drobné pěvce. V roce 2010 jejich počet činil 536 kusů.

Je známo, že v případě nedostatku přirozených hnízdních dutin, například v mladších porostech, je velmi účinným nástrojem pro posílení populací ptáků hnízdících v dutinách vyvěšování ptačích budek. Budky mohou být dokonce z více důvodů pro ptáky vhodnější než přirozené dutiny. Jsou-li správně vyrobeny a umístěny, ptáci jsou v nich lépe chráněni proti přirozeným nepřátelům, například kunám. Velký význam hraje také pravidelné čištění budek, které je zbavuje obtížných hnízdních parazitů a umožňuje jim tak budky obsazovat každoročně.

Přestože výsledky sezóny 2010 byly ovlivněny nepříznivým počasím v průběhu jarních měsíců, ve zdejších 536 ptačích budkách vyhnízdila početná skupina 445 párů ptáků v 11 druzích, kteří denně z prostředí odebrali kolem 25 kg hmyzu.

Dvanáctiletá intenzivní hnízdní podpora dutinových pěvců se tak příznivě promítla nejen do stabilizace zdejších populací zpěvných ptáků, ale také nad očekávání úspěšně potlačila dřívější holožíry působené kalamitním hmyzím škůdcem - pilatkou smrkovou.

Ověřené typy ptačích budek vhodné pro jednotlivé druhy nabízejí LČR také široké veřejnosti. Jejich kompletní nabídka je zveřejněna na webuwww.semenarskyzavod.cz .

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info