Pozor na vnější i vnitřní parazity

Varování odborníků, že letos bude „úroda“ klíšťat, je oprávněné. Zvířata nesužují ale jenom klíšťata, jsou i jiní vnější paraziti, například blechy. Nejúčinnější je prevence. Na trhu je celá řada přípravků, které je možné použít, od sprejů po ty, které se nakapou za hlavu, na místo, kam si pes ani kočka jazykem nedosáhne. Tyto přípravky odpuzují blechy a klíšťata více než měsíc. Veterinární lékař jistě dovede poradit a řada přípravků je i ve volném prodeji. Účinné je také zahrady a parky pravidelně sekat, zejména klíšťata se drží ve vzrostlé trávě a v podrostu.

Vhodná je i pravidelná aplikace přípravků proti vnitřním parazitům, například škrkavkám nebo tasemnicím. Pes může být hostitelem tasemnice bezbranné či hráškové, které se mohou vyskytovat i u člověka. Psi a kočky mohou mít také škrkavky, které pouhým okem v trusu vidět nelze, zvíře totiž vylučuje jen jejich mikroskopická vajíčka. Proto lze doporučit odčervení zvířat minimálně dvakrát ročně.

Základní prevencí pro děti i rodiče pak jsou dostatečné hygienické návyky.

Pravidelné odčervování by mělo být samozřejmostí, nejen psů, ale i u doma chovaných koček, a to zejména nyní na jaře a na podzim.

Při jakýchkoli problémech se zvířaty, či při každé změně chování, nadměrném drbání, nebo při objevivším se „sáňkování“ psů, neudělá chovatel chybu, když navštíví soukromého veterinárního lékaře. Může jít o ucpání žlázek okolo konečníků, ale také o „začervení“.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info