Jeden zemědělec produkuje 56 mil. l podzemní vody

Nejen 7 t pšenice nebo 30 t brambor, ale i 1 mil. l podzemní vody produkuje ročně zemědělec na 1 ha půdy. Na to poukazuje Rýnský zemědělský svaz (RLV) v tiskovém prohlášení.

Při průměrné velikosti podniků v Německu 56 ha (Zemědělská zpráva 2011) je potřeba počítat s tvorbou 56 mil. l podzemní vody na orné půdě. Tato tvorba podzemní vody stačí k zásobení zhruba 1 200 obyvatel čistou pitnou vodou po celý rok.

RLV se opírá při svých výpočtech o tvrzení Prof. Dr. Hanse-Petera Bluma z Ústavu půdních věd University Kiel, který již v roce 1997 upozorňoval na to, že zemědělské využívání půdy má v průměru o 100 l/m2 větší průsak do spodních vod než přírodní les.

Údaje Ústavu půdních věd University Kiel podle RLV dokládají, že venkov se zemědělsky využívanými půdami je zásobárnou pitné vody městských aglomerací. Oproti tomu jsou podzemní vody v aglomeracích a průmyslových oblastech v mnoha případech pro získávání pitné vody nepoužitelné. Tvorba podzemní vody tedy může být kvalitativně a kvantitativně zajištěna víceméně jen v oblasti zemědělství a lesnictví. Tato životně nezbytná funkce zemědělství by proto podle RLV měla být uznána ze strany politiků a společnosti.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info