Potravináři se obávají přísnější regulace trhu

Potravinářské komoře (PK) se nelíbí snaha nadnárodních organizací a EU snižovat užívání zdraví škodlivých látek. Potravináři se obávají, že současné snahy o regulaci trhu s tabákovými výrobky se mohou do budoucna dotknout i oblastí potravin v podobě regulací obsahu tuku, cukru či zákazu takových potravin.

Světová zdravotnická organizace (WHO) společně s Evropskou unií propaguje globální strategii s cílem snížit upoužívání zdraví škodlivých látek, jako je tabák nebo alkohol. Doporučení WHO sahají od snah o prevenci přes omezení obchodu s těmito komoditami i reklamy na tyto produkty, uvedla komora.

„Aktivity WHO mohou mít za důsledek spuštění nebezpečné laviny dalších podobných omezení, která zasáhnou nejen tabákový řetězec, ale v budoucnosti se mohou dotknout i jiných oblastí potravin a pochutin, například snahám o regulaci obsahu tuku v potravinách, cukru v cukrovinkách nebo prodeje alkoholických nápojů včetně vína a piva,“ uvedl prezident komory Miroslav Toman.

Kam až by mohly podobné aktivity směřovat, uvedl Toman na příkladu „hamburgerové daně“, která zdaňuje vyšší sazbou potraviny s vysokým obsahem cukru, tuku, soli a aditiv. Tu loni zavedlo například Dánsko. Potravináři tvrdí, že neexistuje žádné potvrzení kladného vlivu podobných „diskriminačních“ daní na zlepšení zdravotního stavu populace.

Podle Tomana nelze paušálně rozdělovat potraviny na zdravé a nezdravé. „Vždy je to otázka míry a způsobu konzumace daných potravin,“ a dodal, že česká legislativa nerozlišuje pojmy zdravá a nezdravá přídatná látka, ale dělí je pouze na povolené a nepovinné. Legislativa týkající se přídatných látek je podle něj pro potravináře zásadní, týká se totiž prakticky všech výrobců bez rozdílu velikosti podniku.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info