Souhrn událostí uplynulého dne – 24. 5. 2011

Ryba může „smrdět“ dřív než třetí den

Známé úsloví o rybě a hostovi má, pokud jde o rybu, pravdu. Pokud totiž není čerstvá ryba správně uchovaná, může se vážně zkazit, a to dřív než za zmiňované tři dny. A může to i znamenat ohrožení zdraví člověka. Příznaků kažení - rozkladu - si samozřejmě může všimnout i laik, a zpravidla nenechá situaci tak daleko dojít. Ale existuje záludné nebezpečí, a to otrava histaminem, která sice nekončí smrtí, ale může být dost nepříjemná.

TZ - Nezveřejnění indexu cen v lesnictví může znamenat významný propad příjmů Lesů ČR

Státní podnik Lesy ČR vyjadřuje nesouhlas se skutečností, že Český statistický úřad (ČSÚ) dosud nezveřejnil index cen surového dříví (vlastníci) za první čtvrtletí letošního roku. Došlo tak k porušení kontinuity publikování statistických informací a v důsledku toho i k negativnímu ekonomickému dopadu na příjmy státního podniku. Vedení Lesů ČR je přesvědčeno, že k nevyhlášení indexu cen surového dříví za první čtvrtletí není důvod.

Potravináři se obávají přísnější regulace trhu

Potravinářské komoře (PK) se nelíbí snaha nadnárodních organizací a EU snižovat užívání zdraví škodlivých látek. Potravináři se obávají, že současné snahy o regulaci trhu s tabákovými výrobky se mohou do budoucna dotknout i oblastí potravin v podobě regulací obsahu tuku, cukru či zákazu takových potravin. Světová zdravotnická organizace (WHO) společně s Evropskou unií propaguje globální strategii s cílem snížit upoužívání zdraví škodlivých látek, jako je tabák nebo alkohol.

Stanovisko k zatížení VDJ na travních porostech

Stanovisko Asociace soukromého zemědělství ČR k návrhům na změnu limitu minimálních chovů hospodářských zvířat na trvalých travních porostech, které předseda ASZ ČR prezentoval na kulatém stolu zástupců nevládních organizací k živočišné výrobě pořádaném Ministerstvem zemědělství dne 12. 5. 2011. Asociace se důrazně postavila proti navrhovanému navýšení minimálního zatížení trvalých travních porostů (TTP) na 0,35 až 0,5 VDJ/ha, neboť má za to, že toto razantní navýšení by výrazně ohrozilo některé typy farem.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info