Souhrn událostí uplynulého dne – 26. 5. 2011

Nebezpečí infekce střevní bakterií EHEC v EU

Nákaza životu nebezpečnou střevní bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) vypukla zhruba v polovině května na severu Německa a od té doby se rozšířila na celé území Spolkové republiky. V současnosti její výskyt hlásí 15 ze 16 spolkových zemí, včetně Saska a Bavorska ležících při hranicích s Českem. Zdrojem nebezpečné střevní nákazy, která se rozšířila po Německu, jsou salátové okurky ze Španělska. Infekce už byla prokázána u jednoho pacienta také v Dánsku.

ÚOHS povolil vstup Agrofertu do oblasti lesnictví

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil vstup skupiny Agrofert do oblasti lesnictví, těžby a zpracování dřeva. Může převzít firmy skupiny Wotan, která je významným hráčem v této oblasti. ÚOHS to dnes uvedl v tiskové zprávě. Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje se aktivity fúzujících subjektů nepřekrývají ani na sebe horizontálně nenavazují. "Spojení nebude mít za následek narušení hospodářské soutěže," uvedl Rafaj.

SZPI našla v kandovaných hruškách z Číny nadlimitní množství oxidu siřičitého

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila ve výrobku s obchodním názvem „Kandované hrušky“, šarže L: O 056, datum minimální trvanlivosti 1.10.2011, balení 150 g, téměř čtyřnásobné překročení maximálního limitu pro oxid siřičitý. Kandované hrušky pocházejí z Číny. Do České republiky je přes Nizozemí dovezla česká společnost K-SERVIS PRAHA, a.s. Ta prodala 937,5 kg hrušek formou drobného prodeje bez fakturace. Dalších 362,5 kg výrobku dodala firmě České houby a.s., při jejíž kontrole inspektoři SZPI nevyhovující hrušky objevili.

Karlovarské oplatky získají označení EU, i přes námitky Němců

Karlovarské oplatky a Karlovarské trojhránky i přes námitky Němců a Rakušanů přece jen získají chráněné označení Evropské unie. Rozhodly o tom dnes země "sedmadvacítky". Předcházela tomu ale komplikovaná jednání, která se táhla téměř sedm let. "Karlovarské oplatky po právu zůstanou i nadále českou specialitou," prohlásila česká velvyslankyně při EU Milena Vicenová.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info