Na Klatovsko opět útočí včelí mor

Úly, včelstva i náčiní, které přišlo do styku s nakaženými včelami, se musí spálit.

Zákeřný včelí mor se opět objevil a včelaři na Klatovsku, Domažlicku či jižním Plzeňsku tak opět mají starosti. Bojí se toho, aby se onemocnění nerozšířilo i do dalších oblastí.

„Včelaři v místech, kde se nákaza objevila, už vědí, co je čeká. Klatovsko totiž bylo v minulých letech nejhorší v počtu zjištěných ohnisek moru včelího plodu. Naštěstí se před rokem stav ustálil a situace se výrazně zlepšila. Přesto se objevilo v letošním roce jedno ohnisko nákazy v katastru obce Zbynice,“ informoval zástupce ředitele Krajské veterinární správy Plzeň Václav Poláček.

Mor včelího plodu je nebezpečná nákaza včel, postihující převážně zavíčkovaný včelí plod. Původcem je mikrob, který vytváří mimořádně odolné spóry. Nákaza se šíří infikovanou potravou, zalétlými včelami a roji, infikovanými plásty, úly a včelařským příslušenstvím.

Vymezené ochranné pásmo nákazy zahrnuje katastry obcí Břetětice, Budětice, Buršice, Částkov, Čejkovy, Čermná, Dobršín, Drouhavec, Hory Matky Boží, Hrádek, Kolinec, Krutěnice, Lešišov, Lipová Lhota, Malá Chmelná, Miřenice, Mokrosuky, Odolenov, Otěšín, Sušice, Svojšice, Tedražice, Ujčín, Ústaleč, Zbynice a Žikov.

Řešení: Vše spálit

Včelaři v ochranném pásmu mají zákaz veškerých přesunů včel, včetně kočování. Z ohniska nákazy je kromě zákazu přesunu včel zakázán přesun chovatelských potřeb a jiného zařízení pro chov včel. Dále je zakázáno uvádění medu a ostatních včelích produktů z ohniska nákazy do oběhu. Jediným možným způsobem, jak se nákazy zbavit, je vše spálit.

Tato opatření se týkají všech chovatelů včel, kteří mají svá stanoviště v katastru uvedených obcí. Chovatelé včel v ochranném pásmu jsou povinni řídit se přísnými veterinárními opatřeními.

„Je to nepříjemné. Máme samozřejmě strach, aby se to nerozneslo i k nám. Snažíme se proti nákazám bojovat, ale stále se to nedaří. Naštěstí oproti jiným rokům jsme na tom zatím na Klatovsku relativně dobře. Včelaři ale musejí být disciplinovaní a všechno si hlídat a provádět pravidelné kontroly,“ říká včelař z Hrádku u Sušice Emanuel Vrba.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info