Souhrn událostí uplynulého dne – 30.5. 2011

Čeští a moravští vinaři mohou vysadit 1000 hektarů vinic

Čeští a moravští vinaři mohou ještě vysadit 1000 hektarů vinic. Česká republika dosud nevyčerpala práva k jejich výsadbě. Práva si mohou vinohradníci koupit u Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského za asi 50.000 korun za hektar, řekl dnes novinářům senátor Jan Hajda (ČSSD). Podle ČSÚ bylo v roce 2009 v Česku 16.290 hektarů vinic.

Potravinářská inspekce rozšiřuje mimořádnou kontrolu čerstvé zeleniny

Ústřední ředitel SZPI dnes rozhodl o rozšíření mimořádných plošných kontrol čerstvé zeleniny po celém území České republiky. V následujících dvou týdnech bude odebráno 260 vzorků čerstvé zeleniny. Vzorky jsou odebírány u všech druhů zeleniny, nikoliv pouze u bio-okurek. Výsledkem kontrol bude přehled o stavu kontaminace Escherichia coli O104 na potravinovém trhu České republiky. Proto budou odebírány i vzorky zeleniny, která pochází z jiných než rizikových států (Španělsko, Německo, Nizozemí, Dánsko), například Rumunska, Bulharska, ale i z České republiky

Ministr Fuksa prosadil nová přísnější pravidla hospodaření pro boj s erozí

Eroze v České republice ohrožuje téměř 45 % celkové rozlohy orné půdy, proto se ministr zemědělství Ivan Fuksa zasadil o přísnější pravidla správné zemědělské praxe tzv. GAEC na erozně ohrožených půdách, která začnou platit od 1. 7. 2011. Podle posledních analýz by mohla při nejhorším možném scénáři eroze poničit až 21 milionů tun půdy za rok, což je možné finančně vyjádřit jako škodu za 4,3 miliardy korun. V boji proti erozi jsou nejúčinnějšími nástroji kromě správného hospodaření také obnova krajiny s návratem mezí, remízků či mokřadů a zrychlení pozemkových úprav.

Švýcarsko: Sucho činí obilovinám problémy

Také ve Švýcarsku trpí porosty obilovin suchem. Švýcarský zemědělský svaz (SBV) musel při svém druhém odhadu sklizně korigovat téměř veškeré očekávané množství směrem dolů. Jedině výnosy pšenice špaldy zůstávají přibližně na stejné úrovni. SBV hodnotí výnosový potenciál většiny plodin jako spíše podprůměrný. To však neplatí pro pšenici špaldu, kde se očekávají výnosy jako v minulých letech.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info