TZ COPA/COGECA: Čelní představitelé EU varují před skončením živočišné výroby v méně výhodných oblastech-LFA

Vedoucí zemědělští představitelé EU varovali ministry zemědělství členských zemí EU na dnešním neformálním setkání, že pokud bude EU postupovat podle současných plánů re-definice a nové klasifikace oblastí LFA, dojde v mnoha venkovských oblastech k ukončení živočišné výroby. Na setkání ministrů řekl předseda COPA pan Gerd Sonnleitner:“Živočišná výroba je zejména pro LFA velmi důležitá, vytváří zaměstnanost v těchto oblastech a podporuje ekonomiku venkovských oblastí EU. Ale v současné době se diskutuje v EU plán na re-definování kritérií pro tyto oblasti. Pokud vstoupí v platnost nová kritéria a nové definování LFA, mnoho producentů v EU ztratí status LFA bez ospravedlnitelných a odpovídajících důvodů. Následně, živočišná výroba, jako i výroba v jiných sektorech v těchto evropských regionech zanikne. Tato skutečnost je zcela nepřijatelná a žádáme EK, aby opětně zvážila plánovanou strategii“.

Dále pokračoval:“Navíc, ministerské jednání přichází v době, kdy čelíme důsledkům sucha. Některé členské země EU byly těmito suchy citlivě zasaženy a trpí nedostatkem píce pro zvířata. C/C následně žádá evropské politiky, aby věnovali pozornost řešení vzniklé situace. Vítáme podporu komisaře D. Ciolose a ministrů v oblasti vyplacení zálohových plateb ve výši 80% prémií na krávy BTPM a na přímé platby, a to do 16.10. 2011. Toto opatření pomůže producentům živočišné výroby překonat stávající těžké období. Další, dodatečná opatření jsou ovšem také potřeba; je třeba čelit problémům se zajištěním dostatku úsušky-píce. Tato situace vyžaduje sečení v půdy ladem/a zeleného krytí ve všech oblastech.“

Mezitím předseda COGECA pan Paolo Bruni přivítal krok komisaře Ciolose vedoucí k založení pracovní skupiny, která bude řešit problémy v sektoru evropské produkce hovězího masa, zejména rostoucí náklady na výrobu a pokles zisku producentů. C/C požaduje a podporuje ustanovení takové PS. Pan Bruni také opětně zopakoval nutnost posílit postavení zemědělců v potravinovém řetězci cestou zakládání odbytových organizací, koncentrací dodávek a podporou družstev. Také je podle pana Bruniho nutno zesílit boj proti nekalým obchodním praktikám a kontrolovat, zda zboží dovážené na trh EU splňuje přísné hygienické normy a standardy EU. Na závěr svého vystoupení zdůraznil pan P. Bruni nutnost posílení nástrojů řízení trhu, jako nástroje v boji proti tržním výkyvům a cenovému kolísání.

A. Cheesley, tisková mluvčí C/C,

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info