Souhrn událostí uplynulého dne – 31.5. 2011

Ve Zlínském kraji roste počet ekofarem, hospodaří jich přes 340

Ve Zlínském kraji roste počet ekofarem. Na začátku letošního roku jich v regionu bylo 344 s výměrou přes 35.600 hektarů půdy. Do systému ekologického zemědělství se loni připojilo 64 farmářů. Výrobců biopotravin je ale v regionu nedostatek. V celostátním srovnání je kraj zřejmě nejlepší v počtu hektarů ovocných sadů, řekla ČTK Renata Vaculíková z regionálního PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců ČR.

Farmářské trhy mají svůj kodex, pomůže jim posílit důvěru zákazníků

Očekávaný kodex farmářských trhů dnes zveřejnil ministr zemědělství Ivan Fuksa přibitím na bránu - po způsobu středověkých tržišť, která na poctivost trhovců dbala a prohřešky tvrdě trestala. Novodobý kodex je založen spíš na dobrovolnosti; prodejci, kteří se k němu přihlásí, budou pro zákazníky na první pohled odlišitelní a může to tak pro ně představovat marketingovou výhodu. Princip je ale stejný: jde o zlepšení orientace a posílení důvěry zákazníků, že na trhu dostanou skutečně to, co očekávají a co trhy slibují - čerstvé, kvalitní a domácí potraviny přímo od výrobců.

Inspekce: Na jedy správa Šumavy výjimku neměla

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) potvrdila sdružení Hnutí Duha, že správa parku na Šumavě rozmístila klády s pesticidy v rozporu se zákonem. Správa Národního parku Šumava neměla k rozmístění klád s pesticidy na zabíjení kůrovce tomu potřebnou výjimku. Inspekce proto zahájí se správou parku řízení o pokutě. O výsledku kontroly informoval Duhu jako stěžovatele oblastní inspektorát v Českých Budějovicích, sdělil člen sdružení Karel Bláha.

Česká republika je pro zachování výsadbových práv révy vinné po roce 2015

Česká republika podporuje zachování výsadbových práv i po roce 2015. Vede ji k tomu především obava z nadbytku vína na trhu Evropské unie a také zásadní nesouhlas s plýtváním evropskými penězi. Ty byly v posledních třech letech vyplaceny vinařům, kteří se vzdali svých vinic bez možnosti jejich obnovy. Dosavadní systém výsadbových práv révy vinné působí podle názoru ministerstva i samotných vinařů jako stabilizátor produkce vína v EU a napomáhá zvyšování kvality evropských vín, včetně vín z Moravy a z Čech.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info