Souhrn událostí uplynulého dne – 1.6. 2011

TZ - Přísné kontroly ekologických zemědělců zajišťují bezpečnost tuzemských biopotravin

České biopotraviny jsou bezpečné. Ani dovozové biookurky se jako zdroj nákazy způsobující krvácivé průjmy nepotvrdily. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců usiluje o rozptýlení nedůvěry, kterou v posledních dnech napomohlo rozšířit i vyjádření ministra zemědělství Ivana Fuksy. Ekologičtí zemědělci razantně odmítají tvrzení, že v případě českých biopotravin existuje zdravotní riziko. Kontroly jsou přísné. Zahrnují i dodržování správných agrotechnických postupů.

ČSÚ: Těžba v českých lesích loni vzrostla o 8 pct

V českých lesích bylo loni vytěženo 16,73 milionu krychlových metrů dřeva, meziročně o osm procent více, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Rostla především plánovaná těžba, u nahodilé těžby zahrnující odstraňování polomů či likvidaci škůdci napadených stromů naopak nastal mírný pokles na 6,46 milionu kubíků.

Překupníky vyženou z farmářských trhů jedině informovaní zákazníci

Asociace soukromého zemědělství vítá snahu Ministerstva zemědělství ČR zabránit prodeji zboží ze supermarketů na farmářských tržištích. Povolení prodejcům však uděluje vždy organizátor trhu a nově zveřejněný kodex, i když se k němu pořadatel přihlásí, pro něj bude pouze právně nezávazným dokumentem. Předseda ASZ Josef Stehlík je přesvědčen, že Kodex farmářských trhů může přispět k větší informovanosti zákazníků o zboží, které nakupují. Lidé tak dostanou větší šanci ohlídat si kvalitu nakupovaných potravin a vyhnout se obloukem stánkům nepoctivců.

Ceny potravin se za dvacet let zdvojnásobí, varuje studie Oxfamu

Ceny za základní potraviny se během 20 let více než zdvojnásobí, pokud světoví politici nepodniknou naléhavé kroky ke zvrácení tohoto trendu. Vyplývá to ze studie, kterou připravila britská dobročinná organizace Oxfam. Cena základních plodin se do roku 2030 zvýší o 120 až 130 procent, tvrdí Oxfam.Hlavní příčinou zvýšení cen má být podle zprávy změna klimatu. K té přispívá vyčerpávání přírodních zdrojů, růst populace a pěstování plodin na biopaliva.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info