Rusko se vrací na světové trhy

V Rusku by měl být od 1. července letošního roku zrušen zákaz vývozu obilovin, jak oznámil premiér Vladimír Putin.

Tím se kdysi třetí největší exportér pšenice vrací na světové trhy. Země v současné době disponuje určitým exportním potenciálem. Jak informovala vládní tisková služba, v důsledku vývozu tržních přebytků zavede vláda další opatření, která podpoří zemědělské producenty. Rozhodnutí neprodloužit zastavení vývozu přes konec června padlo navzdory chybějícím přesným prognózám letošní sklizně obilovin.

Jak v této souvislosti uvedl vicepremiér Viktor Subkov, zůstává ve státním intervenčním fondu i po prodeji části zásob, uložených v minulých letech, více než šest milionů tun obilovin. Aktuálně je tento trh stabilní, ujistil vicepremiér. Zároveň připustil, že v oblastech na jihu země jsou zaznamenány výrazné tržní přebytky. Pro dobrou letošní sklizeň obilovin hovoří podle Subkova relativně nízké ztráty způsobené vyzimováním a rychlý průběh zakládání porostů na jaře.

Vývoz obilovin zastaven v důsledku silného sucha

Rusko zastavilo vývoz obilovin v polovině srpna 2010 poté, co největší sucha za posledních více než sto let způsobila masivní ztráty na výnosech. Opatření, původně termínovaná do přelomu roku, byla prozatímně prodloužena do konce roku 2011.

http://www.agrarheute.com/ende-russisches-getreideexportverbot

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info