Souhrn událostí uplynulého dne – 2. 6. 2011

Španělské zemědělce přijde okurková krize na miliardy týdně

Španělští zemědělci sčítají škody způsobené zprávou, že jejich okurky šíří smrtící střevní bakterii. Německo, kde na nákazu zemřelo už 15 lidí, sice v úterý přiznalo, že testy závadnost okurek neprokázaly, španělskou zeleninu teď ale ze strachu raději nikdo nekupuje. Od chvíle, kdy německé úřady koncem minulého týdne oznámily, že zdrojem nákazy bakterií EHEC jsou okurky, které pocházejí ze španělských oblastí Almería a Málaga, se podle španělských listů El Razón a El País místní zemědělci potýkají s velkou krizí. Noviny současnou situaci dokonce označují za největší zemědělskou krizi v historii.

Přísné kontroly ekologických zemědělců zajišťují bezpečnost tuzemských biopotravin

České biopotraviny jsou bezpečné. Ani dovoz vé biookurky se jako zdroj nákazy způsobující krvácivé průjmy nepotvrdily. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců usiluje o rozptýlení nedůvěry, kterou v posledních dnech napomohlo rozšířit i vyjádření ministra zemědělství Ivana Fuksy. Ekologičtí zemědělci razantně odmítají tvrzení, že v případě českých biopotravin existuje zdravotní riziko. Kontroly jsou přísné. Zahrnují i dodržování správných agrotechnických postupů.

Vláda schválila nová pravidla pro dodavatele osiv určených k ochraně přirozeného prostředí

Novelu zákona o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin dnes schválila vláda. Cílem této právní úpravy je dosažení souladu s předpisy Evropské unie. Novela má chránit přirozené prostředí a genový fond před neodbornou obnovou luk a pastvin v chráněných územích. Zákon především nově stanovuje oprávnění pro uvádění do oběhu směsí osiv určených k ochraně přirozeného prostředí, a to na základě povolení Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ).

Aféry v Německu mohou využít čeští zemědělci

Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby není rychlé zvýšení tuzemské zelinářské produkce velkým problémem. Současná epidemie střevní infekce v Německu, stejně jako dioxinová aféra ve stejné zemi na přelomu roku by podle Agrární i Potravinářské komory mohla paradoxně pomoci tuzemským zemědělcům a potravinářům. Ovlivní prý totiž rozhodování spotřebitelů při nákupu potravin. Ti se budou více než doposud zajímat o jejich původ a preferovat domácí produkty, řekl dnes prezident Agrární komory Jan Veleba.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info