Cena kávy láme rekordy. I kvůli klimatu

Americký Starbucks, největší světový kavárenský řetězec, minulý týden už podruhé od března zvýšil cenu balené kávy. Tentokrát o sedmnáct procent. Nejen americký trh, největší nákupčí kávových zrn, reaguje na rostoucí ceny nejobchodovanější plodiny světa. Od loňského léta se cena kávových zrn zdvojnásobila. Odrůda arabica dosáhla v květnu nejvyšší ceny za čtyřiatřicet let – 3,08 dolaru za libru (116 korun za kilogram).

Cenu kávy podstatně ovlivňuje počasí. Tři roky abnormálně silných dešťů v Kolumbii, způsobených neobvykle silným působením klimatického jevu La Nina, způsobily, že tamní produkce klesla z dvanácti milionů šedesátikilogramových žoků před čtyřmi lety na 9,5 milionu žoků minulý rok. Klimatické problémy trápí i další pěstitelské velmoci včetně Brazílie, Střední Ameriky a východní Afriky.

„Je velice těžké stanovit, zda jde o změnu klimatu, nebo ne. Musíme ale počítat se stále častějšími extrémními výkyvy počasí,“ říká Peter Baker z Britského zemědělského institutu. Produkce odrůdy arabica, tedy kvalitnějšího ze dvou typů kávy, se podle něho za posledních dvacet let prakticky nezvýšila. Arabica, která roste jen v rovníkových oblastech ve výškách od 1200 do 1800 metrů nad mořem, je mnohem náchylnější k plísním a napadení hmyzem. Především asijští farmáři tak přešli na pěstování odrůdy robusta, z níž se vyrábějí kávové směsi a instantní nápoje.

Zlepšit by to mohl přechod na výnosnější druhy kávovníku, což je pro mnoho pěstitelů nepřekonatelný problém. Běžný kolumbijský farmář pěstuje kávu na ploše 1,8 hektaru. Kávovníky musí každých pět let seříznout, aby obnovil produkci bobů, a každých patnáct let zcela nahradit. Novým rostlinám ale trvá tři roky, než začnou plodit. Farmáři proto životnost kávovníků prodlužují, aby využili vysokých cen. Každý rok ale sklízejí méně. Někteří se rozhodnou pěstování kávy opustit a přejít na plodiny s okamžitými zisky – v Kolumbii na zelené banány plantainy, v Brazíli na cukrovou třtinu.

Produkce tak nestíhá vyrovnávat rostoucí světovou poptávku, zvláště ze zemí s rozrůstající se střední třídou, jako jsou Čína nebo Indie. To se odráží na zásobách a cenách. Zatímco před deseti lety leželo ve světových skladech 55,1 milionu žoků neupražené kávy, loni zásoby klesly na třináct milionů žoků.

Cenu ovlivňují také spekulanti

Káva patří ke komoditám s nejvyšší volatilitou. Ceny v krátkodobém horizontu ovlivňuje množství faktorů – od krupobití v Brazílii po výkyvy kurzů. Podle některých zpracovatelů se ale na stále rostoucích cenách kávy podstatně podílejí také spekulanti. V obchodování hrají zásadní roli takzvané futures (budoucí) kontrakty, které jsou pro prodejce i odběratele důležitou pojistkou, že i přes možné výkyvy ceny prodají či nakoupí za sjednanou částku. Obchodníky však v posledních letech převýšili spekulanti sázející na růst či pokles ceny a manipulující s trhem. Nahrává jim řada okolností. Oslabování dolaru znamená všeobecně růst cen komodit. A společně s tím, jak americká centrální banka Fed vhání na finanční trhy stále více peněz, snaží se je obchodníci někde „zaparkovat“ – třeba právě v komoditách.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info