Ekologická vertikální farma

V Jižní Koreji ověřují možnost organicky pěstovat zeleninu ve výškových budovách.

V Koreji byla uvedena do provozu první výšková biofarma, ve které se bez ohledu na klimatické podmínky produkuje zelenina 100% ekologicky.

V sedmipatrové budově v Yonginu, satelitním městečku u hlavního města Soulu, ověřují budoucnost urbanistického zemědělství. Před vstupem do první vertikální farmy v Jižní Koreji musejí návštěvníci projít vzdušnou sprchou, která odstraní případné nežádoucí zárodky. Kromě toho si musejí navléknout laboratorní oděv.

Zemědělský podnik uprostřed města dokáže v prostoru o rozloze 169 m2 každý měsíc vyprodukovat až 1,2 t různých druhů salátů, bazalky a šalvěje, což je 10 x více než v tradičním skleníku stejné velikosti. Tato vertikální farma nepoužívá žádné pesticidy a k zavlažování využívá pouze recyklovanou vodu.

Myšlenka vertikálního farmářství není žádnou novinkou, protože etážové pěstování rostlin používali již Indiáni v deštných pralesích. V roce 1999 oprášil myšlenku urbanistického zemědělství profesor Dickson Despommier z newyorské univerzity. Vypočítal, že 30 patrová výšková farma by byla schopna uživit 50 000 lidí. 160 takových vertikálních zemědělských podniků, nezávislých na rozmarech počasí a obdobích sucha, by mohlo živit New York po celý rok.

V dohledné budoucnosti by se mohly tak vysoké zemědělské farmy prosadit s ohledem na predikovaný nárůst počtu obyvatelstva do roku 2050. Produkce potravin pro tuto část populace by měla v roce 2050 podle konzervativních odhadů vyžadovat plochu o rozloze jedné miliardy hektarů, což odpovídá rozloze poloviny jihoamerického kontinentu.

Saláty z Yonginu, i přes dvojnásobné ceny v porovnání s konvenční produkcí, jdou na odbyt a to zejména díky stoupajícímu zdravotním povědomí zákazníků nové střední třídy v Soulu. „Potraviny nejsou chemicky ošetřené a proto bezpečné“, uvedl Hyung-Chu Ahn v rozhovoru pro deník Standard. Ahn je zaměstnancem firmy Insung Tec, která farmu provozuje. Od havárie v elektrárně japonské Fukušimě a díky pravidelně se opakujícímu výskytu alimentárních nákaz je korejské obyvatelstvo připraveno za ekologické potraviny zaplatit výrazně vyšší ceny.

Jižní Korea, která velkou část potravin importuje ze zahraničí, v březnu letošního roku zaznamenala po Estonsku druhý nejvyšší nárůst cen potravin ze všech zemí OECD. Vertikální pěstování by tak mohlo přispět ke zvýšení míry soběstačnosti ve výrobě potravin.

Podle vědců by tato nová forma rostlinné výroby mohla být zajímavá pro korejskou vládu. Například by vertikální farmářství mohlo zabránit loňské „kimčchi krizi“ a ochránit produkci před následky špatného počasí. Cena národního pokrmu – kimčchi (fermentovaný zeleninový salát), který se v Koreji podává ke každému jídlu jako příloha, se díky loňskému propadu úrody téměř zčtyřnásobila, což vyvolalo velký mediální rozruch a řadu diskusí.

Do budoucna plánuje firma Insung Tec diverzifikaci sortimentu. Kromě toho vyvíjí ve spolupráci s jihokorejským telekomunikačním gigantem KT Corp. aplikaci smartphonu, která by měla již brzy umožnit ovládat teplotu, světlo, vzdušnou vlhkost a zavlažování ve vertikálních farmách na dálku.

Ackerbau im Hochhaus

[2011-06-02], www:derstandard.at

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info