Souhrn událostí uplynulých dní – 3. – 5. 6. 2011

Pro rozvoj venkova bude do budoucna klíčová koordinace Společné zemědělské politiky a Kohezní politiky, shodli se odborníci u kulatého stolu

Další z řady jednání u kulatého stolu pořádaných Ministerstvem zemědělství k otázkám Společné zemědělské politiky EU, se v úterý zaměřilo na budoucnost rozvoje venkova, který patří mezi zásadní resortní priority. Jednání se zúčastnila široká škála odborníků od zástupců státní správy, přes zemědělce až po představitele univerzit. Brainstorming ukázal na některé aktuální potřeby za situace, kdy se předpokládá nižší objem evropských peněz na financování SZP.

Nejen okurky. Česko ztratilo zeleninovou nezávislost

Čísla jasně dokazují, že někdejší zelinářská velmoc Česko (Československo) je zcela závislé na dovozu ovoce a zeleniny. Už není žádná plodina, ve které by se Češi uživili sami. Okurky se dováží z 83 procent, cibule ze 60 procent, mrkev z 61 procent. Pouze u jablek (30 procent z dovozu) a brambor (23 procent) se ještě místní producenti pokouší odolat zahraniční konkurenci, ale sami uznávají, že se blíží den, kdy podlehnou.

Pomazánkové máslo kvůli EU možná změní design

Evropské unii vadí, že je v názvu výrobku uveden výraz máslo. To Evropská unie definuje jinak a oblíbená česká pochutina této definici nevyhovuje. Choceňská mlékárna uvažuje, že změní design obalů pomazánkového másla, jehož je největším výrobcem a distributorem v ČR. Chce tak zvrátit stanovisko Evropské unie k problematice pomazánkového másla. "Celý spor nás velmi znepokojuje a rádi bychom udělali vstřícný krok," uvedl ředitel mlékárny Pavel Marek v tiskovém prohlášení.

EU: Rusko zákazem dovozu zeleniny porušuje pravidla WTO

Čtvrteční rozhodnutí Ruska zavést úplný zákaz na dovoz čerstvé zeleniny z celé Evropské unie je v rozporu s pravidly volného obchodu Světové obchodní organizace (WTO). Řekl to dnes vyslanec Evropské unie v Moskvě Fernando Valenzuela. Rusko by pravidla WTO podle vyslance mělo dodržovat, pokud chce do WTO vstoupit. Ruský premiér Vladimir Putin ale ze Soči vzkázal, že Moskva čeká, až jí EU řekne, kde je zdroj nákazy.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info