MZe: V Česku loni klesla produkce výrobků z ovoce a zeleniny

Tuzemská produkce výrobků z ovoce a zeleniny loni opět klesla. Nejvýraznější propad zaznamenala výroba sterilované zeleniny a ovocných šťáv. Nárůst loni vykázala výroba dětské výživy, džemů a marmelád. Vyplývá to ze statistik ministerstva zemědělství, které na svých internetových stránkách zveřejnila Agrární komora.

Produkce výrobků z ovoce včetně diaproduktů se loni snížila meziročně o zhruba 13 procent na 70.401 tun. Z toho výroba ovocných šťáv meziročně klesla zhruba o pětinu. Přesnou hodnotu výroby ovocných šťáv MZe nezveřejnilo s odůvodněním, že jde o důvěrné údaje.

Největší podíl z celkové produkce ovocných výrobků loni tvořila dětská a kojenecká ovocná výživa, na kterou připadlo 37 procent. Meziročně se loni výroba ovocné výživy zvýšila o šest procent na přibližně 25.728 tun. "Džemů a marmelád bylo vyrobeno 13.225 tun, tedy o zhruba šest procent více než v roce 2009," uvedlo MZe.

Pokles byl loni také u výrobků ze zeleniny, jejichž tuzemská produkce se meziročně snížila o devět procent na 126.188 tun. Výroba sterilované zeleniny kromě salátových směsí meziročně klesla o 20 procent na 58.131 tun. Naopak největší zvýšení výroby bylo loni zaznamenáno u dětské a kojenecké zeleninové výživy, a to o 48 procent.

Z celkové tuzemské produkce zeleninových výrobků loni největší podíl podle údajů MZe tvořila výroba sterilované zeleniny (46 procent) a kečupu (21 procent).

V roce 2009 se celková produkce výrobků z ovoce v ČR snížila o zhruba 26 procent na 81.199 tun. V případě výrobků ze zeleniny předloňská produkce klesla o sedm procent na 139.175 tun.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info