Program Zelená úsporám skončil, došly peníze

Představitelé samospráv od měst po vesničky byli nadšeni po vyhlášení programu Zelená úsporám, že zateplí a opraví školy, domovy důchodců a obecní budovy a pak už jen budou šetřit na výdajích za vytápění. Jenže ministerští úředníci program zrušili pro nedostatek peněz.

„Nedali nám ani vědět, že program Zelená úsporám zrušili. Měli jsme podanou žádost na zateplení mateřské školky a víceúčelové budovy naproti radnici. Rozpočet na školku byl deset milionů korun a na víceúčelovou budovu osm milionů. Ovšem neviděli jsme z toho ani korunu a nikdo nám nenapsal ani kus papíru, že projekt skončil. Připadá mi to od ministerských úředníků hodně nesolidní,“ připustil starosta šestitisícové Třeště Vladislav Hynk.

Ministerstvo životního prostředí nedávno zastavilo přístup obcí k Zelené úsporám (ZÚ) kvůli chybějícím penězům v programu. Radnice z něj mohly původně čerpat kolem čtyř miliard korun. Rada Svazu měst a obcí ČR se zrušením programu ZÚ pro obce zásadně nesouhlasí.

Nic nedostali a ještě prodělali

„Když zrušili program Zelená úsporám, pozastavili jsme projekt zateplení dvou bytových domů. Už to vypadá, že jsme v tom utopili deset tisíc korun za zaměření staveb. Žádosti jsme podali loni v létě a dodnes nemáme žádný výsledek, i když naše žádosti akceptovali a doložili to potvrzením,“ přiblížil starosta půltisícového Mrákotína Miroslav Požár. Podle vedoucí Ekoinfocentra Jihlava Jany Kotoučková vyplatil Státní fond životního prostředí ČR (SFŽP) během uplynulého měsíce přibližně 4,5 tisícům žadatelů v programu ZÚ miliardu korun.

„Od vyhlášení programu bylo proplaceno přes 30 tisíc žádostí za více než 5,2 miliardy korun,“ přiblížila Jana Kotoučková. Podle pověřené ředitelky SFŽP Radky Bučilové je proplácení dalších peněz uchazečům téměř za limitem možností. K autorizovanému architektovi a poradci Miroslavu Misařovi přestávají chodit zájemci o Zelenou úsporám. „Nelze vinit nikoho jiného, než politiky. Na počátku byl program jen pro fyzické osoby. Následovalo politické rozhodnutí jej rozšířit z obavy, že se peníze nestačí proinvestovat. Politici rozhodli špatně. V této problematice se vyzná málo lidí a úředníci, kteří projekt vedli, tomu prostě nerozuměli. Jinak to ani nemohlo dopadnout,“ shrnul Miroslav Misař.

Ministerstvo životního prostředí chce městům a obcím nahradit peníze, o něž přišly ukončením Zelené úsporám. V operačním programu Životní prostředí budou mít samosprávy na zateplování veřejných budov miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info