Rumunsko žádá na EU náhradu škod pro své zemědělce

Rumunsko požádalo Evropskou unii, aby přijala "mimořádná opatření" k finančnímu odškodnění výrobců zeleniny. Postihl je pád prodeje v důsledku smrtelné bakteriální epidemie pocházející z Německa. Prohlásil to dnes rumunský ministr zemědělství Valeriu Tabara.

"Poslali jsme dopis komisaři EU pro zemědělství se žádostí, aby komise zvážila přijetí mimořádných opatření k odškodnění všech postižených pěstitelů zeleniny," řekl Tabara na tiskové konferenci. Pokud bude nynější krize pokračovat, očekává podle něj hlavní rumunské sdružení pěstitelů zeleniny do konce srpna ztrátu devět milionů eur (219 milionů korun). Celková ztráta rumunských zemědělců ale ještě známa není a bude zřejmě ještě větší.

Evropská komise dnes oznámila, že chce navrhnout finanční kompenzace, aby pomohla pěstitelům ovoce a zeleniny, jimž v důsledku epidemie klesl odbyt.

V zásadě ale jenom členové profesních organizací mají právo dostat mimořádnou pomoc, a to ve výši pěti až deseti procent z roční hodnoty jejich produkce. Takových organizovaných pěstitelů je v EU v průměru jen 35 procent. Ostatní fungují jako nezávislí.

Tabara se také zaručil, že místní zelinářská produkce nepředstavuje pro spotřebitele žádné nebezpečí.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info