Farmáři možná kvůli bakterii dostanou kompenzaci až 150 milionů eur

Evropská komise chce na pomoc producentům zeleniny, které tvrdě zasáhly dopady šíření nebezpečné bakterie způsobující vážné střevní potíže, uvolnit až 150 milionů eur. Novinářům to před jednáním ministrů zemědělství EU řekl komisař pro zemědělství Dacian Ciolos. Pomoc by měli získat zřejmě i Češi.

„Pochopitelně pokud to bude evropské řešení, tak se musí týkat i českých zemědělců,“ uvedl náměstek českého ministra zemědělství Juraj Chmiel. Podle něj čeští zemědělci mají v odbytu ztráty kolem 50 procent u okurkách, u rajčat a salátů něco kolem 30 procent. Přesná výše ztrát zatím není k dispozici. Na případnou pomoc by tak měli mít také nárok, dodal náměstek.

Ministři zemědělství hovoří zejména o tom, jak by se měly prostředky mezi zemědělce případně rozdělit a kdo by měl mít na podporu z krizových mechanismů spadajících pod společnou zemědělskou politiku vůbec nárok.

Podle některých zdrojů by dotčení producenti mohli získat 25 až 30 procent ztracené hodnoty svých produktů. Dá se nicméně očekávat, že právě toto patří k hlavním otázkám probíhajícího jednání.

Česká republika zastává názor, že by se kompenzace měly týkat zejména těch produktů, které byly označeny za možný zdroj nákazy, avšak pak se u nich ukázalo, že tomu tak nebylo. „Z poslední doby jsou to okurky, jsou to saláty, jsou to rajčata, jsou to klíčky,“ řekl Chmiel.

Zdroj nákazy se dál hledá

V pátrání po zdroji nákazy šířené střevní bakterií EHEC byla vyvrácena stopa vedoucí k severoněmecké pěstírně zeleninových a luštěninových výhonků. Nebezpečnou bakterií totiž nebyly nakaženy ani několik týdnů staré klíčky v lednici dvaačtyřicetiletého pacienta z Hamburku.

V přístavním městě, které je epicentrem nákazy, mezitím epidemie podle agentury DPA polevila. Zatímco v předchozích dnech byly hlášeny i stovky nových případů, nyní jich přibývá jen po desítkách.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info