Souhrn událostí uplynulého dne – 7.6. 2011

Ovocnáři doprodávají jablka, v obchodech budou jen ta z dovozu

Čeští ovocnáři v těchto dnech doprodávají poslední jablka, která na podzim uskladnili po loňské sklizni. V obchodech tak až do příští sklizně budou již jen jablka z dovozu. Ta jsou proti českým jablkům obvykle dražší. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Průměrný Čech ročně sní asi 26 kilogramů jablek, což je nejvíce ze všech druhů ovoce.

Ceny potravin v květnu klesly, FAO čeká rekordní produkci obilí

Světové ceny potravin v květnu díky zlevnění obilovin a propadu cen cukru celkově klesly o jedno procento, zůstávají však více než třetinu nad úrovní loňského května. Sdělila to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Agentura rovněž ve svém prvním odhadu letošní celkové produkce předpověděla nárůst sklizně obilí na nový rekord.

Rumunsko žádá na EU náhradu škod pro své zemědělce

Rumunsko požádalo Evropskou unii, aby přijala "mimořádná opatření" k finančnímu odškodnění výrobců zeleniny. Postihl je pád prodeje v důsledku smrtelné bakteriální epidemie pocházející z Německa. Prohlásil to dnes rumunský ministr zemědělství Valeriu Tabara. "Poslali jsme dopis komisaři EU pro zemědělství se žádostí, aby komise zvážila přijetí mimořádných opatření k odškodnění všech postižených pěstitelů zeleniny," řekl Tabara na tiskové konferenci.

Vláda je pro zachování výše peněz na zemědělskou politiku EU

Vláda bude při jednání o budoucnosti společné zemědělské politiky EU (SZP) od roku 2014 prosazovat zachování objemu rozdělovaných peněz na současné úrovni přibližně 55 miliard eur ročně (přes 1,3 bilionu korun). Kabinet prý bude zároveň prosazovat narovnání nestejných dotačních podmínek mezi jednotlivými členy unie. Po dnešním jednání s premiérem Petrem Nečasem to ČTK řekl prezident Agrární komory Jan Veleba a následně potvrdil zdroj z tiskového odboru vlády.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info