Zemědělci: Okurková aféra nám stejně nepomůže

Podle statistiky zemědělská produkce rok od roku klesá. Zatímco ještě v roce 2007 se například v Libereckém kraji sklidilo 172 tun zeleniny, předloni klesla podle údajů Českého statistického úřadu produkce na 58 tun, tedy zhruba na třetinu.

Údajná aféra s německými okurkami přinutila české spotřebitele při nákupu zeleniny alespoň na čas, než mediální vlny utichnou, zpozornět. Českým zemědělcům to však příliš nepomůže.

„Třeba my už zeleninu nepěstujeme vůbec, těžko tedy můžete najednou na trh vstoupit s českými okurkami. Jediné, co na tom celém shledávám pozitivního, je fakt, že spotřebitel začne možná při nákupu víc přemýšlet o původu zeleniny. Ale nikdo neví, zda v médiích časem neprobleskne pro změnu zpráva o problému s českou zeleninou,“ soudí Vladimír Pelant, ředitel společnosti Agro Rubín ze Svijanského Újezdu.

Podle Jaromíra Kratochvíla z Agrární komory ČR by „okurková aféra“ snad alespoň mohla přispět k procitnutí politiků a vrátit stav do podoby, aby české zemědělství bylo časem alespoň zčásti soběstačné. „Před lety se budovaly cukrovary a teď dovážíme cukr, a to už nemluvím třeba o bramborách,“ doložil příklady.

Produkce klesá

Podle statistiky zemědělská produkce rok od roku klesá. Zatímco ještě v roce 2007 se například v Libereckém kraji sklidilo 172 tun zeleniny, předloni klesla podle údajů Českého statistického úřadu produkce na 58 tun, tedy zhruba na třetinu. A tento stav má i nadále sestupnou tendenci.

Lépe na tom nejsou ani ovocnáři. Například sklizeň jahod se snížila ve stejném období z 86 na pouhých 66 tun. Vinu na tom nese dotační politika a obchodní řetězce.

„V posledních letech už jsou sice o trochu vstřícnější, jejich podmínky nejsou tak tvrdé, nicméně třeba jejich požadavkům na dlouhodobou trvanlivost nejsme s čerstvým ovocem schopni vyhovět,“ potvrdil Dušan Louda, jednatel společnosti Sempra Turnov. Pěkný vzhled jde ale často na úkor kvality zboží. Podle některých českých pěstitelů jsou třeba výstavní jablka v supermarketech často z předloňské úrody a barvu a lesk si zachovají jen díky uskladnění v dusíkových komorách.

Šanci snad mají alespoň menší pěstitelé, kterým nahrává současný trend farmářských trhů. I ti ale musejí obstát v tvrdém souboji s konkurencí. Většina lidí totiž sice kritizuje zemědělskou politiku, při nákupu však přesto upřednostňuje nižší ceny v řetězcích před původem a kvalitou potravin.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info