Méně polních pokusů s GMO v Evropě

Polní pokusy s geneticky modifikovanými rostlinami jsou v Evropě na ústupu, k poklesu přispívá skutečnost, že v některých zemích se již neprovádějí.

Polní pokusy s geneticky modifikovanými rostlinami jsou v Evropě na ústupu. Ve Francii se již žádné pokusy s GM rostlinami neprovádějí.

Podle Transgen Dow Jones News bylo pro rok 2011 v EU podáno o polovinu méně žádostí než v předchozím roce. Proto také registr stanovišť v Německu vykazuje aktuálně 16 polních pokusů, což je o devět méně než v roce 2010. K poklesu přispívá také to, že ve Francii a jiných zemích EU se již žádné pokusy s GM rostlinami neprovádějí.

Nové žádosti pro polní pokusy s GM rostlinami podle dalších údajů v zemích EU výrazně ubývají – v roce 2011 centrální databanka EU registrovala již jen 42 nových žádostí, což je téměř o polovinu méně než v předchozím roce (81). V roce 2009 bylo zažádáno ještě o 109 projektů.

Francie v roce 2011 nepředložila žádnou novou žádost

Ve Francii, která se ještě před lety v polních pokusech pohybovala na světové špičce, nebyla v roce 2011 předložena žádná nová žádost. Ani pro další velké země EU jako Itálii nebo Velkou Británii nevykazuje databanka EU žádné žádosti.

Zbývající nové žádosti připadají na Španělsko (24), Švédsko (4), Rumunsko a Českou republiku (po 3) a také další země s dvěma novými žádostmi o uvolnění, mezi něž patří např. Německo.

http://www.agrarheute.com/gvo-419291

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info