Mlha nad II. pilířem Společné zemědělské politiky po roce 2013

Politické elity členských států si připravují pole pro bitvu o peníze daňových poplatníků. Vyjednávání o přídělu zemědělských dotací je nejen diskuze o spravedlivých podmínkách, přímých platbách a „zelené“ politice. Součástí jsou i peníze do méně příznivých oblastí, agroenvironmentální opatření a také různé typy projektů. Obecné principy byly představeny Evropskou komisí v sídle COPA. II. pilíř čekají zásadní změny.

Systém čtyř os bude nahrazen třemi oblastmi, do kterých bruselští úředníci soustředili většinu témat z minulého programu 2007-2013.

Pod obecnými tématy, jako jsou socioekonomická oblast, oblast životního prostředí a zachování životaschopného venkova se schovávají miliardy k přerozdělení.

Priorit, do kterých hodlá Brusel investovat je v tomto okamžiku na stole k jednání šest.

Přenos znalostí do lesnictví a zemědělství, životaschopnost farem, konkurenceschopnost, ochrana ekosystémů, závislých na zemědělství, efektivní využívání zdrojů, nízko-uhlíkové technologie, zaměstnanost a rozvoj venkovských oblastí jsou slovní spojení, která v budoucnosti budou rozpracována do jednotlivých finančních kanálů.

Témat k opatření je více. Mnohá z nich spojuje slovo spolupráce (ekonomická, ekologická, technologická). Dalšími tématy jsou podpora mladých farmářů a řízení rizik. Do obliby se tlačí program LEADER a posílení strategie zdola, založené na místních potřebách.

Bude opuštěn systém os, ale jednotlivá opatření bude možné více kombinovat. Připravuje se sjednocení pravidel pro možnost čerpání dotací i z jiných fondů. Pro zemědělství by mostem mezi fondy mohly být místní akční skupiny z programu LEADER.

Časový plán je jednoduchý. V roce 2011 budou publikovány legislativní návrhy a začne vyjednávání v Evropském parlamentu a na Radě ministrů. V roce 2012 diskuze skončí. Rok 2013 je vyhrazen pro psaní programů a strategií členských států a v roce 2014 bude nová politika zaváděna do praxe.

Mlha je v oblasti výše finančních prostředků, které do zemědělské politiky EU budou směřovat.

Ing. Michal Pospíšil, zahraniční tajemník ASZ ČR

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info