Zájem o biopotraviny roste, bohužel i v negativním slova smyslu

Ekologičtí zemědělci jsou z vývoje situace, zejména pak z některých článků a komentářů, jež se v posledních dnech objevují a vyjadřují k biopotravinám, znechuceni a zvažují právní kroky na ochranu celého biosektoru.

Dle mého názoru je to neuvěřitelné a skandální. To, co jsem sedočetla například v sobotních novinách, mě rozhodně nenechává chladnou. Netuším, jak zněla objednávka na tuto antikampaň, ale je to ubohé a hlavně lživé. Dopady, které však tyto články mohou na ekologické zemědělce mít, jsou bohužel obrovské. V současné době si necháváme vyčíslit škody, které tyto chybně interpretované informace – ať již záměrně nebo nevědomky, způsobují a zvažujeme příslušné právní kroky,“ komentovala vývoj Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců (na snímku).

Ministr Fuksa v on-line diskuzi serveru IHNED.cz vyjádřil jednoznačnou podporu biopotravinám: “…biopotraviny a biofarmáře jednoznačně podporuji. Navštívil jsem několik takových farem a mnohokrát jsem deklaroval jejich podporu. Nikdy jsem neřekl, že by si lidé měli dát pozor na biopotraviny, protože jsou hnojené močůvkou. Pouze v minulosti se objevilo několik závažných případů, kdy došlo ke kontaminaci z důvodu nevhodného použití organických hnojiv přímo na plody. Jednoznačně se za biopotraviny můžu postavit a podporovat jejich konzumaci, důkazem toho je podpora biopotravin ze strany MZe a nárůst počtu farmářů produkujících biopotraviny v ČR.

Články, které poškozují producenty ale i obchodníky s biopotravinami se začaly objevovat po problémech s nákazou bakterií EHEC v souvislosti s dovezenými biookurkami ze Španělska, u kterých se však nákaza neprokázala. „Bohužel jsme nyní svědky toho, jak v honbě za senzačními či „exkluzivními“ články některá média vytrhují informace z kontextu, překrucují data a neobjektivně popisují situaci. Proto je potřeba, aby se, podobně jako to udělal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, i další představitelé státní správy postavili za ekologické zemědělce a pomohli tak napravit škody, které skandální informace v některých médiích způsobují. Bohužel i tato kauza ukázala, jak nekvalitně lze šířit informace. Jsem skeptická k tomu, že se u nás někdy někdo za lživý článek či výrok omluví, ale situace je tristní,“ dodala Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

„O dalším postupu plánujeme jednat také s ministrem zemědělství ČR Ivanem Fuksou a věříme, že k jím deklarované podpoře se připojí také další čelní představitelé našeho státu. Naši ekologičtí zemědělci k půdě, plodinám, zelenině či zvířatům přistupují mnohem šetrněji, nepoužívají hnojiva, která by mohla znehodnotit životní prostředí nebo plodiny samotné, dodržují příslušné osevní postupy a správnou agrotechnickou praxi. Za to by měli být podporováni a nikoliv pranýřováni, čehož jsme svědky v posledních několika dnech,“ uzavřel Ing. Tomáš Klejzar, místopředseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Zdroj: Tisková zpráva PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info