Aby zvířata netrpěla

V letošních pro někoho nečekaných výkyvech počasí, kdy se střídá vedro s náhlými dešti, a vysoké teploty jsou provázeny náhlým zvýšením vlhkosti vzduchu, je nanejvýš vhodné, aby chovatelé věnovali zvýšenou pozornost zvířatům jak hospodářským tak i doma chovaným.

V tomto období zvířata ohrožuje přehřátí, a to jak úžeh, tak zejména úpal. V halách, kde se chová drůbež, je všude klimatizace. Lze doporučit prověřit záložní zdroje energie, kdy například při bouřce může dojít k výpadku proudu. Nefungující klimatizace může mít totiž za následek udušení drůbeže. Dobré větrání je nutné i v chovech prasat. Zde je možné při enormním zvýšení teploty prasata zkrápět vodou. Zvířata na pastvě mají mít možnost ukrýt se do stínu, a vždy musejí mít přístup k čerstvé zdravotně nezávadné vodě. To se samozřejmě týká i zvířat chovaných v uzavřených prostorách.

Doma chovaná zvířata mají mít též přístup k vodě a možnost se skrýt do stínu. Jistým rizikem mohou být byty vystavené slunci, proto je dobré, když se majitel psa či kočky vzdálí, aby zatáhnul závěsy a zajistil větrání. Ani ptáci v klecích ani terarijní zvířata by neměla být umístěna na místech, kam praží slunce!

Při cestování se zvířaty vždy zajistit vodu, větrání a nenechávat je v uzavřených automobilech. K přehřátí dojde ve velmi krátké době. Kvůli tzv. skleníkovému efektu se v uzavřených prostorech teplota zvýši velice rychle. První pomoc při přehřátí, úpalu, je umístit zvíře do stínu, poskytnout nápoj a chladit, například tlapky navlhčeným ručníkem.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info