Souhrn událostí uplynulého dne – 8. 6. 2011

Evropští ministři zemědělství se dohodli, jak budou posilovat bezpečnost potravin i jak nahradit aktuální ztráty zelinářů

Mimořádně se v úterý v Lucemburku sešli zástupci ministerstev zemědělství členských zemí EU, aby jednali o bezpečnosti potravin a dopadu šíření bakterie E.coli na trh. Vedle diskuze nad tím, jak zlepšit stávající mechanismy v EU i v jednotlivých členských státech, aby bylo možné účinně čelit krizím způsobeným výskytem rizikových potravin a rychle a správně reagovat na vývoj, jednali i o mimořádné pomoci pro producenty zeleniny. Evropská komise představila konkrétní kompenzační opatření, které na základě diskuse ministrů definitivně předloží příští týden.

Mlha nad II. pilířem Společné zemědělské politiky po roce 2013

Politické elity členských států si připravují pole pro bitvu o peníze daňových poplatníků. Vyjednávání o přídělu zemědělských dotací je nejen diskuze o spravedlivých podmínkách, přímých platbách a „zelené“ politice. Součástí jsou i peníze do méně příznivých oblastí, agroenvironmentální opatření a také různé typy projektů. Obecné principy byly představeny Evropskou komisí v sídle COPA. II. pilíř čekají zásadní změny.

Zemědělci: Okurková aféra nám stejně nepomůže

Podle statistiky zemědělská produkce rok od roku klesá. Zatímco ještě v roce 2007 se například v Libereckém kraji sklidilo 172 tun zeleniny, předloni klesla podle údajů Českého statistického úřadu produkce na 58 tun, tedy zhruba na třetinu. Údajná aféra s německými okurkami přinutila české spotřebitele při nákupu zeleniny alespoň na čas, než mediální vlny utichnou, zpozornět. Českým zemědělcům to však příliš nepomůže.

Polsko nás v boji proti zastropování plateb nepodpoří

Priority polského předsednictví budou: příprava a řízení legislativního balíčku týkajícího se budoucí SZP, kvalita evropských produktů a informovanost spotřebitelů, dosažení dohody k mléčnému balíčku; to sdělil polský ministr zemědělství pan Marek Sawicki. Na otázku definování SZP odpověděl, že skutečná SZP a její reforma musí přejít od historického modelu plateb na více rovnou distribuci plateb, dále, že je nutno zachovat rozpočet na SZP na stejné úrovni a započítat do něj inflaci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info