Lidé museli v květnu sáhnout hlouběji do peněženky hlavně kvůli pečivu

Růst cen v obchodech přidal v květnu na svém tempu, nejvíce podražilo pečivo a chleba. Podle dat Českého statistického úřadu se inflace v květnu meziročně zvýšila na dvě procenta z dubnových 1,6 procenta. Meziměsíčně ceny pak rostly o 0,5 procenta.

Nejvýraznější podíl na zdražování měly potraviny a nealkoholické nápoje. V porovnání s dubnem podražily obiloviny a pečivo, jejichž cena vyletěla vzhůru o 7,3 procenta. Ceny běžného pečiva pak vyletěly raketově až o 16, 9 procenta (meziročně to bylo dokonce o 34,4 procenta). Lidé si museli sáhnout hlouběji do peněženky také pro chleba, ten podražil o 12,3 procenta. K radosti nemají důvod ani milovníci ovoce- to podražilo o 3,1 procenta, z toho nejvíce banány (o 12,4 procenta) a jablka (o 8,9 procenta).

Podle analytika Petra Dufka z ČSOB zaplatí lidé za potraviny meziročně o 6,7 % více. „Se zpožděním se tak do spotřebitelských cen dostávají předchozí nákladové tlaky z výroby – tedy drahá energie, paliva a zemědělské komodity. Zvrátit tento trend může teprve letošní úroda – pokud ovšem dopadne dobře. Krátkodobě sehraje roli i aktuální nezájem o zeleninu,“ vysvětlil Dufek.

Čtěte také: Maloobchod v dubnu táhly hlavně auta a potraviny

Podle analytika Michala Brožka z Reiffesenbank se inflace vrací na inflační cíl ČNB dříve, než se předpokládalo, což dohromady se silnějším HDP za první čtvrtletí ukazuje šanci na rychlejší růst úrokových sazeb. „Míra inflace v dalších měsících pravděpodobně dál naroste. V červnu a červenci by se měly zvyšovat ceny plynu, což je důsledek předešlého vývoje cen komodit na světových trzích. Ve druhé polovině roku se míra inflace pravděpodobně udrží nad dvouprocentním cílem ČNB, ale přes tříprocentní hranici tolerančního pásma by růst neměla,“ předpovídá další vývoj Brožek.

Ceny benzínu jsou pořád rekordně vysoko

Benzín je drahý stále, Natural 95 zvýšil své historické maximum na 35,21 korun za litr, meziročně podražil o 2,70 koruny. Podle analytika Michala Kozuba z finanční společnosti Home Credit se sice prudký růst cen ropy zastavil, ale na konečné ceně u benzínek se to příliš neodrazilo.

„To se v inflaci muselo projevit. Na vysoké ceny benzínu a nafty už lidé zareagovali: častěji nechávají auto doma a cestují hromadnou dopravou, nebo pečlivě vybírají čerpací stanice, kde jsou pohonné hmoty levnější,“ zdůraznil Kozub.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info