EHEC – Důkazy směřující k německému biopodniku přibývají

Podle dolnosaského ministra zemědělství Gerda Lindemanna onemocněli krvácivým průjmem tři zaměstnanci podniku na výrobu zeleninových výhonků. Testování odebraných vzorků stále probíhá.

Hannover/Gosla/Luxemburg – Podle dolnosaského ministra zemědělství Gerda Lindemanna onemocněli krvácivým průjmem tři zaměstnanci podniku na výrobu zeleninových výhonků.

Důkazy směřující k uzavřenému podniku v dolnosaském Bienenbüttelu jako možnému zdroji epidemie EHEC podle ministra G. Lindemanna přibývají. Třetí zaměstnankyně tohoto podniku se pravděpodobně nakazila EHEC v květnu. „To je uvedeno v záznamu, který byl společně vypracován Zemským úřadem pro ochranu spotřebitele (LAVES) a Zemským zdravotnickým úřadem“, sdělil v úterý Lindemann na klauzurním zasedání CDU v Goslaru tiskové agentuře dpa.

Dosud se vědělo pouze o jedné pracovnici podniku, která onemocněla krvácivým průjmem. Tím však trpěla i druhá pracovnice tohoto podniku. Jak ministr dále uvedl, také dva případy infekce EHEC v Cuxhavenu vykazovaly spojitost s podezřelým biopodnikem. Jedná se o osoby, které konzumovaly produkty z Bienenbüttelu. Okres Cuxhaven je s více než 60 osobami infikovanými EHEC centrem epidemie v Dolním Sasku.

Průzkumy v Dolním Sasku dosud bez výsledku

Výsledky testování vzorků z podniku v Bienenbüttelu nebyly ještě do včerejšího dne předloženy. Jak dolnosaské ministerstvo zemědělství oznámilo, bylo do včerejška do LAVES zasláno celkem 702 vzorků, z nichž u 415 byl potvrzen negativní výsledek. 158 vzorků je zpracováváno a 129 musí být ještě prozkoumáno.

V souvislosti s kontrolou podniku v Bienenbüttelu prováděnou okresem, LAVES, Spolkovým úřadem pro hodnocení rizik (BfR) a Ústavem Roberta Kocha (RKI) je plánován další rozsáhlý odběr vzorků (až 500 vzorků). Zpracování se uskuteční převážně v BfR v Berlíně. V Dolním Sasku probíhá další klíčová akce, která zahrnuje kontrolu společného stravování. Kompetentní okresní úřady kontrolují zařízení, která provozují průmyslovou výrobu pokrmů, a jejich dodavatele potravin rostlinného původu. Program probíhal do neděle, testování dodaných vzorků ještě nebylo ukončeno.

Pěstitelé dostanou milionové odškodné

Evropští pěstitelé mohou počítat vzhledem ke krizi v důsledku EHEC s odškodněními ve výši minimálně 150 milionů EUR. Tato suma se však pravděpodobně ještě zvýší. Ministři zemědělství zemí EU se v úterý v zásadě shodli na peněžní kompenzaci ztrát obratu pro pěstitele zeleniny. „Řada členských států však požadovala zvýšení této sumy“, řekl evropský komisař pro zemědělství Dacian Ciolos po mimořádném setkání.

Ciolos předložil ve středu nové údaje

Ciolos přislíbil, že ve středu předloží nové údaje o možném zvýšení odškodného. Podle jeho slov bude mimořádná pomoc plně financována z evropských peněz. Zároveň však varoval před přemrštěnými požadavky.

Evropský svaz pěstitelů vyčíslil ztráty vzniklé zemědělcům týdně na 200 mil. EUR ve Španělsku, 100 mil. EUR v Itálii, 50 mil. EUR v Nizozemsku a po 30 mil. EUR v Německu a Francii.

http://www.agrarheute.com/ehec-sprossen-hof

http://www.agrarheute.com/ehec-entschaedigung-07-06-11

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-EHEC-Entschaedigungen-Bruessel-muss-aufstocken-345561.html

Zdroj: www.agronavigator.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info