Souhrn událostí uplynulého dne – 9. 6. 2011

Zájem o biopotraviny roste, bohužel i v negativním slova smyslu

Ekologičtí zemědělci jsou z vývoje situace, zejména pak z některých článků a komentářů, jež se v posledních dnech objevují a vyjadřují k biopotravinám, znechuceni a zvažují právní kroky na ochranu celého biosektoru. „Dle mého názoru je to neuvěřitelné a skandální. To, co jsem se dočetla například v sobotních novinách, mě rozhodně nenechává chladnou. Netuším, jak zněla objednávka na tuto antikampaň, ale je to ubohé a hlavně lživé.

EK chce na odškodnění zemědělců kvůli bakterii 210 milionů eur

Evropská komise chce uvolnit na odškodnění producentů zeleniny kvůli dopadům šíření nebezpečné bakterie 210 milionů eur. Původně navrhovala 150 milionů eur. Řekl to dnes eurokomisař pro zemědělství Dacian Ciolos. K navýšení původně navrhované sumy komise v úterý vyzvali na mimořádném zasedání ministři zemědělství zemí EU. Komisař podotkl, že podle návrhu komise by se kompenzace měly týkat producentů rajčat, okurek a salátu, s čímž počítal už starší návrh, a nově také paprik a cuket.

Změnou zákona o Pozemkovém fondu získá Ministerstvo zemědělství více peněz pro české zemědělce

Kabinet schválil novelu zákona o Pozemkovém fondu ČR, kterou mu předložil ministr zemědělství Ivan Fuksa. Cílem úpravy je využít prostředků Pozemkového fondu, a zajistit tak pro spolufinancování Programu rozvoje venkova v období mezi lety 2007 až 2013 celkem 560 milionů korun a pro národní dotační programy 540 milionů z mimorozpočtových zdrojů. Ministerstvo zemědělství dlouhodobě usiluje o to, aby čeští zemědělci měli rovné podmínky se sedláky z ostatních, zejména starších členských zemí EU.

Produkce biopotravin opět v rukou novinářů aneb nová příležitost osvětlit, jak to s biopotravinami doopravdy je

Mladá Fronta Dnes vydala v sobotu dne 4. 6.2011 dříve zde diskutovaný článek „Bez chemie, ale s parazity. Bio nerovná se zdravé“, který nabízí čtenáři naprosto zkreslený, z kontextu vytržený, pohled na biopotraviny, kde názor autora bez jakýchkoliv znalostí pravidel zemědělské prvovýroby zastrašuje konzumenty nákazou a parazity, dokonce smrtí po konzumaci biopotravin. Nepravdivé informace z tohoto článku vyplývající bychom Vám nyní rádi osvětlili a uvedli na pravou míru.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info