Zahraniční rozvojová spolupráce v oblasti zemědělství

Informace o zahraniční rozvojové spolupráci v oblasti zemědělství, její historii, budoucnosti a souvisejících aktivitách Ministerstva zemědělství ČR.

Zahraniční rozvojová spolupráce v oblasti zemědělství

Historie

Pomoc spřáteleným rozvojovým zemím a to nejčastěji formou stipendií, technické spolupráce a dodávek velkých investičních celků poskytovalo bývalé Československo již před rokem 1989. Po sametové revoluci naopak ČR přijímala technickou a finanční pomoc od mezinárodních organizací, jiných vyspělých zemí a hlavně čerpala předvstupní pomoc od Evropské unie. Roku 1995 vstoupila ČR do Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a došlo k obnovení systému poskytování rozvojové pomoci. Čistým dárcem rozvojové pomoci se ČR stala po vstupu do EU roku 2005, kdy byly schváleny programy zahraniční rozvojové spolupráce (ZRS) na období 2006 – 2010 s osmi prioritními zeměmi - Angolou, Bosnou a Hercegovinou, Jemenem, Moldavskem, Mongolskem, Srbskem, Vietnamem a Zambií.

Ministerstvo zemědělství (MZe) ČR poskytuje rozvojovou spolupráci formou bilaterálních projektů od roku 1996. Zaměřuje se především na zavádění udržitelných metod a technologií v zemědělské prvovýrobě a následném zpracování produkce, dále na chov sladkovodních ryb, lesnictví a vodní hospodářství. Přehled všech projektů doposud realizovaných v gesci MZe naleznete zde.

Transformace ZRS

Od roku 2011 v souladu s usnesením vlády č. 1070/2007 k transformaci systému poskytování zahraniční rozvojové spolupráce přechází kompetence včetně zemědělsky zaměřených projektů na Ministerstvo zahraničních věcí (MZV) a výkonným orgánem je Česká rozvojová agentura (ČRA) zřízená v roce 2008. MZe tedy již od roku 2009 nezahajovalo nové projekty ZRS, pouze zajišťovalo koordinaci pokračujících projektů, a to do konce roku 2010. Je však třeba připomenout, že nové projekty zaměřené na zemědělskou problematiku byly nově zahajovány v gesci ČRA.

Ministerstvo zemědělství se nadále podílí na tvorbě strategie a programu prostřednictvím Rady pro ZRS a jejích pracovních skupin. S ČRA pak spolupracuje při hodnocení nabídek na realizaci projektů a poskytuje potřebné zemědělské experty pro jejich přípravu a monitoring.

Tradiční veřejná diskuze

Ministerstvo zemědělství každý rok pořádalo veřejnou diskuzi k výsledkům projektů realizovaných a ukončených v předešlém roce. Závěrečnou veřejnou diskuzi uspořádalo dne 5. dubna 2011 a záštitu nad ní převzal náměstek ministra zemědělství pan PhDr. Juraj Chmiel, CSc. Akce se kromě expertů MZe a realizátorů prezentujících výsledky jednotlivých projektů zúčastnili i realizátoři projektů ukončených v předchozích letech, zástupci Ministerstva zahraničních věcí, České rozvojové agentury a dalších organizací zabývajících se problematikou rozvojové spolupráce.

Řešitelé rozvojových projektů podali účastníkům formou prezentace základní informace o dosažených výsledcích za rok 2010 a provedli celkové vyhodnocení výstupů za celou dobu realizace. Po přednesení posudků jednotlivými experty MZe následovala diskuze všech účastníků. V průběhu celodenního programu byly představeny výsledky třinácti rozvojových projektů (seznam zde) realizovaných na čtyřech kontinentech v deseti zemích světa.

Prezentace byly zaměřeny i na podmínky v místě realizace, se kterými se realizátoři museli vypořádat, a které ovlivnily průběh prací (např. přístup do oblasti a logistické zajištění prací, bezpečnost, klimatické podmínky a další). Přes různá úskalí se podařilo nastartovat zemědělskou prvovýrobu v zemích jako např. Angola a Kyrgyzstán, dále podpořit zemědělskou výrobu moderními technologiemi a budováním kapacit v zemích jako např. Bosna a Hercegovina, Moldavsko či Vietnam. Stejně tak mají díky českým rozvojovým projektům v zemích jako Bosna a Hercegovina a Jemen zajištěnu recyklaci odpadních vod a úpravu pitné vody. Čeští odborníci poskytli v rámci rozvojové spolupráce své znalosti a technologie také v oblasti lesního hospodářství, např. při obnově požárem poškozeného národního parku Torres del Paine v Chile nebo při zavádění moderních metod hospodaření v lesních ekosystémech na Ukrajině. Lesnictví zaujímá důležitou roli i v projektech zaměřených na rehabilitaci erozí ohrožených oblastí, například v okolí etiopského jezera Awassa či na severu ostrova Sulawesi v Indonésii. O úspěšnosti projektů svědčí nejen předkládané zprávy realizátorů, ale také monitorovací mise organizované MZe a hodnotící zprávy zpracovávané zastupitelskými úřady ČR v příslušných zemích.

Budoucnost ZRS

Jelikož se letos jednalo o poslední veřejnou diskuzi, bylo více prostoru věnováno celkovému zhodnocení působení našich realizátorů a informacím o budoucnosti ZRS v kontextu ČR a EU. Se svými příspěvky vystoupili zástupci České rozvojové agentury a Ministerstva zahraničních věcí, kteří podali informace o dalším fungování systému zahraniční rozvojové spolupráce České republiky a o rozvojové pomoci financované ze zdrojů Evropské unie. Akci uzavřel pan náměstek a symbolicky tak ukončil patnáctileté období, kdy MZe ve své gesci realizovalo projekty ZRS zaměřené na zemědělství, lesní a vodní hospodářství a rozvoj venkova.

Setkání realizátorů projektů zahraniční rozvojové spolupráce za účelem zhodnocení úspěšnosti projektů a dosažených výsledků za uplynulý rok každoročně pořádalo Ministerstvo zemědělství jako jediný resort. Kromě konkrétního vyjasnění dosažených výsledků se zde realizátoři vzájemně informují o problémech a možnostech jejich řešení. Setkání je příležitostí vzájemně se poznat a seznámit, což vytváří základ pro budoucí spolupráci na dalších projektech ZRS. Diskuze zainteresovaných stran je přínosná i pro vytváření strategie ČR v jednotlivých oblastech, neboť pomáhá vyjasnit vhodnost nastaveného geografického i sektorového zaměření. Účastníci akce vždy tento přístup MZe k hodnocení bilaterální rozvojové spolupráce ČR považovali za velmi přínosný, a proto konání podobného fóra doporučujeme Ministerstvu zahraničních věcí a České rozvojové agentuře i do budoucnosti.

Nová koncepce ZRS

Výměna názorů a zkušeností realizátorů je totiž důležitá i v době, kdy již platí nová Koncepce zahraniční rozvojové spolupráce České republiky na období 2010-2017, která aktualizovala seznam prioritních zemí. Po vyhodnocení stanovených kriterií byl původní seznam zúžen na pět zemí (Afghánistán, Bosna a Hercegovina, Etiopie, Moldavsko a Mongolsko), pro které byly vypracovány podrobné Programy působení ČR v oblasti ZRS. Koncepce rovněž upravila sektorové zaměření ZRS tak, aby vyhovovalo rozdělení dle metodiky OECD, přičemž zemědělství a životní prostředí nadále zůstávají v popředí zájmu.

Financování zemědělských projektů

V posledních šesti letech bylo každoročně ze státního rozpočtu na zemědělské projekty uvolňováno průměrně 70 mil. Kč, což představovalo téměř 11 % celkových výdajů na bilaterální zahraniční rozvojovou spolupráci ČR. Dle aktuálně připravovaného plánu ZRS by měly být v roce 2012 uvolněny prostředky v celkové výši 807 mil. Kč, z toho na bilaterální rozvojové projekty v sektoru zemědělství, lesnictví a rybolovu by mělo být alokováno 60 mil. Kč. V letech 2013 a 2014 se počítá s nárůstem na 67 mil. Kč respektive 69 mil. Kč. Na projekty v sektoru zásobování vodou a sanitace bude ročně přiděleno cca 110 mil. Kč. Rostoucí podíl zemědělsky zaměřených projektů na české ZRS lze považovat za pozitivní trend, který je plně v souladu se závěry řady světových fór věnovaných problematice potravinového zabezpečení ve světě.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info