Ministr si v rámci Dne MŽP „Žijme s přírodou!“ prohlédl Chýnovskou jeskyni

Návštěvu ministr oficiálně zahájil křtem nového DVD o Chýnovské jeskyni, které popisuje vznik a vývoj tohoto krasu. Jedná se o pilotní díl projektu, v rámci kterého by měla být postupně vytvořena DVD i ke všem dalším 13 jeskynním komplexům Správy jeskyní ČR.

„V rámci dnešní akce chceme problematiku životního prostředí i náš rezort přiblížit lidem. Toto DVD je první ze souboru, který postupně zmapuje všechny jeskyně, které má naše správa v péči. Chceme pomocí těchto filmů zprostředkovat co nejvíc informací o hodně těchto přírodních komplexů a o způsobu péče o ně. Jeskyně jsou důležitou součástí českého přírodního bohatství,“ řekl při své návštěvě ministr Tomáš Chalupa.

Ministr také ocenil historickou hodnotu místa – původní kamenná schodiště z roku 1863 se zachovala dodnes. Program čekal na návštěvníky i na povrchu Chýnovské jeskyně, kde se mohli seznámit s handicapovanými živočichy ze záchranné stanice Votice, projet se na koních nebo si poslechnout folkovou kapelu.

Chýnovská jeskyně je nejrozsáhlejším jeskynním systémem jihočeského regionu a vůbec první zpřístupněnou jeskyní na území České republiky. Byla objevena v roce 1863 při práci v lomu, turistům se otevřela o pět let později. Jeskyně je také největším přirozeným zimovištěm netopýra řasnatého v Evropě. Pro svou jedinečnost proto byla v roce 1992 zařazena do kategorie národní přírodní památka.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info