Opravují traktory. Zaměstnají desítky lidí

V Prušánkách se usídlila nová firma. Ta vytvoří čtyřicet pracovních míst. Zabývá se servisem zemědělských strojů.

Až čtyřicet nových pracovních míst vytvoří v Prušánkách firma Garnea. Ta si v místním podniku zřídila servisní středisko zemědělských strojů. Už nyní firma zaměstnává dvacítku místních.

„Patnáct z nich jsou technici, kteří zabezpečují čtyřiadvaceti­hodinový servis. Zbytek nabízí a prodává naše služby,“ přiblížil obchodní zástupce firmy Martin Stašek. Podle něj počítá Garnea s dalším rozšířením servisního střediska. „Počet zaměstnanců se tak rozroste až na čtyřicet,“ poznamenal. Jak Stašek řekl, Firma si dvoutisícové Prušánky vybrala kvůli dobrým vztahům s firmou Agro Podlužan. Právě v jejich areálu nové servisní středisko sídlí.

Příchod nového investora do obce přivítal i prušánecký starosta Jan Prčík. Podle něj je to pro místní výborná zpráva. „Nezaměstnanost v naší obci se pohybuje okolo patnácti procent. Jsme proto rádi za každé nové pracovní místo,“ prohlásil Prčík.

Přínos i pro podnik

Podobně se k příchodu nového investora do Prušánek vyjádřil i ředitel hodonínského úřadu práce Radek Hořák. Ten uvedl, že je to dobrá zpráva nejen pro zdejší obyvatele, ale pro celý mikroregion. Nezaměstnanost na Hodonínsku se totiž podle poslední statistiky pohybuje okolo patnácti procent.

Podle předsedy hodonínské agrární komory Petra Chaloupky nový podnik znamená peníze i pro firmy, které pronajmou servisním střediskům nevyužité prostory svých areálů. Jak také uvedl, rozhodně se však nejedná o nějaký trend.

„Firmy se snaží zaplnit obchodní síť a dostat se blíže k zákazníkovi,“ domnívá se, proč si Garea vybrala malou obec na jižní Moravě, Chaloupka. Rozhodně však podle něj firmy nestaví střediska kvůli tomu, že zemědělci potřebují opravit stroje. Nepochybuje také o tom, že se dokáží na Hodonínsku uživit. „Ceny servisu jsou leckdy nehorázně přemrštěné. Stačí jim jeden zákazník týdně,“ míní.

Jeden stroj je málo

Proti tomuto tvrzení se zástupce Garnei Stašek ohradil. Jak řekl, kvůli opravě jednoho traktoru za týden se otvírat servis rozhodně nevyplatí. Za jeden týden naopak podle něj opraví technici v Prušáneckách v průměru pět zemědělských strojů. „Navíc se snažíme našim zákazníkům nabídnout akční ceny,“ řekl.

Chaloupka všem zemědělcům doporučil, aby si pečlivě vybírali, od koho si stroj, na který se vztahuje i servis, koupí. Podle něj je nízká cena traktoru lákavá. Problém ale může nastat, až se stroj porouchá po záruční lhůtě. „Některé servisy si potom účtují za opravu vysoké ceny,“ vzkázal zemědělcům.

Servisní středisko Garnea funguje v Prušánkách od dubna. Jeho otevření majitelé firmy spojili s oslavami sedmi stého padesátého výročí Prušánek. Garnea dováží stoje z Německa. Její historie sahá až do devadesátých let, kdy se v jihočeském Neplachově dala dohromady skupina mladých odborníků. Ti se věnovali poptávce po zemědělské a stavební technice.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info